E BINE SAU RĂU?! APIA va plăti pentru animalele ucise de sălbăticiuni


Un text de lege recent promulgat vine cu o veste neașteptată pentru fermieri. Astfel, la cazurile de forță majoră admise de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au fost incluse și pagubele provocate de animalele sălbatice, indiferent că este vorba de animale din ferme ucise de sălbăticiuni sau de terenuri agricole distruse de acestea.
Potrivit legii, pentru plata subvențiilor, APIA va considera caz de forță majoră sau circumstanță excepțională distrugerea terenurilor agricole și a animalelor aflate pe exploatațiile agricole de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic, astfel cum sunt definite prin Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările și completările ulterioare. Această prevedere nouă este inclusă în Ordonanța subvențiilor, OUG nr. 3/2015, la articolul 30.
Cazurile de forță majoră se notifică la APIA în termen de 15 zile de la emiterea actelor doveditoare, astfel încât crescătorul de animale, fermierul să poată beneficia de subvenții.