După etapa a XVI-a, Vâlcea păstrează fotoliul de lider în Liga Florilor


Sezonul de excepție pe care Sport Club Municipal Râmnicu Vâlcea îl parcurge în Liga Florilor de handbal feminin a ajuns la un nou episod. Sportivele pregătite de antrenorii Florentin Pera, Mia Rădoi și Ildiko Kerekeș Barbu s-au impus, joia trecută, pe terenul craiovencelor de la SCM, în derby-ul Olteniei la handbal feminin, scor final 25-19. Pe lângă victoria de orgoliu și de moral din acest derby al celor mai bune echipe din regiune în handbalul feminin românesc, pentru Vâlcea succesul a fost mai valoros din altă perspectivă. Cu cele trei puncte câștigate în Bănie, echipa noastră păstrează ecartul de trei puncte pe care l-a avut încă de la mijlocul turului în fața campioanei en-titre CSM București.

Vâlcea sau București? Destinația titlului de campioană

Acum, după șaisprezece runde trecute din acest sezon, Vâlcea are 45 de puncte (maximul posibil), în timp ce trupa din Capitală trebuie să se mulțumească doar cu 42, diferența fiind explicată chiar prin victoria istorică pe care elevele lui Florentin Pera au reușit-o în fief-ul bucureștencelor. Chiar dacă până la finalul sezonului au rămas destule etape de disputat, nu mai puțin de zece, este cât se poate de clar că lupta pentru titlul de campioană se va purta doar între două echipe. SCM Râmnicu Vâlcea și CSM București merg din victorie în victorie, diferența pe care cele două formații o au față de ocupanta poziției a treia din acest moment (Măgura Cisnădie) fiind de aproape 20 de puncte. Cum se știe, după retragerea formației CSM Roman din campionat, fiecare dintre cele treisprezece formații care au rămas în acest sezon de Liga Florilor va trebui să stea un meci din retur. Însă, aspectul acesta nu are deocamdată influență în economia clasamentului pentru SCM Râmnicu Vâlcea și CSM București, niciuna dintre acestea neavând de stat din cauza meciului care nu se mai dispută contra formației moldovene «răpusă» de lipsa banilor. Un moment foarte important, poate chiar decisiv, în lupta pentru titlul de campioană a Ligii Florilor se va purta pe 13 martie, în Sala Sporturilor „Traian”. Atunci, SCM Râmnicu Vâlcea va primi vizita rivalei din București într-un meci mare cât un titlu de campioană. Dacă Vâlcea va obține un rezultat pozitiv în acel joc (victorie sau remiză), coroborat cu victoria pe care echipa noastră a izbutit-o în turul campionatului, în Capitală, va deveni din ce în ce mai clar că titlul de campioană va ajunge la Vâlcea.

Meci greu la Zalău

Până la acea mult dorită victorie din 13 martie cu CSM București, SCM Râmnicu va mai avea de trecut peste unele hopuri cât se poate de serioase. Primul dintre acestea este echipa lui Gheorghe Tadici, HC Zalău. În cadrul etapei a XVII-a, într-un meci programat duminică, 24 februarie, cu începere de la ora 17.30, vâlcencele se vor deplasa în județul Sălaj pentru duelul contra zălăuancelor. Partida se anunță una destul de dificilă pentru formația noastră, echipa pregătită de Gheorghe Tadici fiind recunoscută pentru forța pe care o are în meciurile de pe teren propriu. Înaintea acestui joc, formația ardeleană se află pe poziția a șaptea în clasament, cu o «zestre» de 20 de puncte, la numai șase «lungimi» în urma Măgurei Cisnădie, ocupanta poziției a treia.
Tot în etapa a XVII-a, pe teren propriu, CSM București va avea parte de un adversar facil, HC Dunărea Brăila. Gruparea de la malul Dunării este implicată în lupta pentru evitarea retrogradării și puțini specialiști ai acestui sport ar oferi șanse ca Brăila să plece neînvinsă după duelul din Capitală. Acest meci se va juca marți, 19 februarie, în avans față de data la care era programat inițial, prin prisma programului aglomerat pe care CSM București îl are de parcurs în grupele Ligii Campionilor.
Este cât se poate de clar, așadar, că SCM Râmnicu Vâlcea trebuie să meargă, ca și până acum, din victorie în victorie și să nu piardă duelul de pe teren propriu cu CSM București. În acest condiții ideale, indiferent de rezultatele pe care le-ar obține formația din Capitală în celelalte meciuri pe care le mai are de disputat, titlul de campioană va poposi la Vâlcea după o pauză de șase ani!

Clasamentul Ligii Florilor

SCM Râmnicu Vâlcea – 45p; CSM București – 42p; Măgura Cisnădie – 26p; Minaur Baia Mare – 25p; Corona Brașov – 22p; Gloria Bistrița Năsăud – 21p; HC Zalău – 20p; SCM Craiova – 18p; SCM Gloria Buzău – 17p; CSM Slatina – 17p; HC Dunărea Brăila – 14p; CSU Cluj-Napoca – 6p; CSM Galați – 5p; CSM Roman – 0p.

Programul etapei a XVII-a

Marți, 19 februarie
CSM București – HC Dunărea Brăila
Sâmbătă, 23 februarie
SCM Craiova – Măgura Cisnădie
Duminică, 24 februarie
Gloria Bistrița Năsăud – CSM Slatina
SCM Gloria Buzău – CSU Cluj-Napoca
CSM Galați – Corona Brașov
HC Zalău – SCM Râmnicu Vâlcea
Minaur Baia Mare va sta