Du-te la...

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

14 aprilie 2021

Donald Trump câștigă teren…


Alegerile primare pentru desemnarea candidaților la președinția Statelor Unite ale Americii au continuat marţi, 22 martie. Au avut loc alegeri în statele Arizona, Utah şi Idaho. La republicani: în statul Arizona, „front runner-ul” Donald Trump a câştigat toţi cei 58 de delegaţi la Convenţia din luna iulie. În statul Utah (unde majoritari sunt mormonii, pe care Trump nu îi prea „înghite”), Ted Cruz a câştigat pe toţi cei 40 de delegaţi. John Kasich nu a câştigat niciun delegat. În cursa pentru nominalizare, conduce Donald Trump cu 739 delegaţi, urmat de senatorul Ted Cruz cu 425 delegați şi John Kasich – 143 delegaţi. Se zice că tragedia din Bruxelles l-a ajutat pe „the Donald”, convingând pe mulţi alegători că are dreptate când vorbeşte de întărirea măsurilor de securitate pentru Statelor Unite.
La democraţi, situația se prezintă astfel: în statul Arizona, fosta „primă doamnă” şi Secretar de stat Hillary Clinton a obţinut 51 de candidaţi, iar Bernie Sanders cu 4 delegaţi mai mult (la democrați, candidaţii din Arizona se distribuie proporţional cu numărul de alegători pentru fiecare candidat). În statul Utah, Bernie Sanders a câştigat 80% din voturi, iar Hillary Clinton numai 20%. În Idaho, unde numai democraţii au avut „primary” , din nou, Bernie a obţinut o majoritate covârşitoare (79% din voturi), iar Hillary numai 21%. Totuşi, pe total state, Hillary conduce cursa cu aproximativ 1.675 de candidaţi. Guvernorul statului Vermont, simpaticul socialist Bernie Sanders are numai 904 delegaţi/total. Şansele lui sunt destul de mici, dar cu un singur candidat din start, aceste alegeri ale Partidului Democrat nu ar fi fost la fel de pasionante şi interesante.
Se profilează, deci, o bătălie finală pentru alegerile din noiembrie între Hillary Clinton și Donald Trump. Va ajunge, pentru prima dată în istoria Americii, președinte o femeie? Vom trăi și vom vedea!
Corespondență de la Alex Cetățeanu

Alte articole de la Politică și Administrație