Din motive religioase, unii vâlcenii refuză cardul de sănătate!


Ieri, în toată țara, la ordinul ministrului Sănătății, toate direcțiile de sănătate publică au organizat o conferință de presă pe tema cardului de asigurări de sănătate. Au participat: subprefectul Aurora Gherghina, managerul DSP Vâlcea – dr. Lorena Mărgăritescu, dr. Luminița Apostolescu – purtător de cuvânt DSP și dr. Costică Pleșoianu – reprezentant CAS Vâlcea. Potrivit declarației purtătorului de cuvânt al CAS Vâlcea, dr. Costică Pleșoianu, au început să fie înregistrate la CAS Vâlcea cereri de refuz a cardului de asigurări de sănătate. „Există o categorie de persoane care, din motive religioase, refuză să primească cardul de sănătate. Cererile se depun la CAS și acelor persoane li se eliberează o adeverință de asigurat valabilă trei luni. Practic, din trei în trei luni, acele persoane beneficiază de adeverință de asigurat, document în baza căruia li se decontează serviciile medicale”, a declarat dr. Pleșoianu.
11.003 carduri de sănătate au fost distribuite asiguraților din județul Vâlcea, în cea de-a doua etapă de repartizare. 506 documente au fost returnate Casei de Asigurări de Sănătate după ce factorii poștali nu i-au găsit la domiciliu pe titularii cardurilor. Potrivit datelor furnizate de dr. Lorena Mărgăritescu, cardul de sănătate conține date de identificare a pacientului, respectiv: nume, prenume, cod numeric personal, iar valabilitatea este de 5 ani. La solicitarea pacientului, pe card pot fi introduse și date legate de istoricul medical al asiguratului, grupa sanguină, Rh-ul. „Până pe data de 1 mai a.c., pacienții trebuie să se prezinte la medicii de familie pentru activarea cardului. După data de 1 mai, decontarea se face numai în baza cardului de sănătate sau a adeverinței primită de către reprezentanții CAS”, a precizat dr. Pleșoianu.

13 medici de familie nu au dorit să distribuie documentele

Nu toți medicii de familie au răspuns favorabil ideii de distribuire către pacienți a cardurilor de sănătate. 13 medici din Râmnicu Vâlcea au refuzat acest serviciu. „Medicii de familie care au refuzat să facă acest serviciu provin din Râmnicu Vâlcea. E bine că sunt din municipiu pentru că noi am preluat sarcina, iar asiguraților nu le este greu să vină până la sediul CAS. Vă dați seama ce greu era dacă vorbeam de medici din alte localități! Ce au motivat? Simplu: nu sunt obligați. Noi le-am respectat decizia”, a mai concluzionat purtătorul de cuvânt al CAS Vâlcea.