DILEMĂ DUREROASĂ: Ziua Mondială a Turismului, aniversare ori comemorare pentru Vâlcea?


În fiecare an, pe data de 27 septembrie, 159 de state şi peste 500 de membri afiliaţi, componente ale Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT), agenţie specializată a Organizaţiei Naţiunilor Unite, sărbătoresc Ziua Mondială a Turismului – un adevărat un prilej de conștientizare a importanței turismului la nivel mondial, cât și a valorii sale sociale, culturale și economice. În perspectiva acestei celebrări, reprezentanţii OMT stabilesc o temă anuală de dezbatere, punând astfel în prim-plan probleme de actualitate. În contexul situației extraordinare provocate de pandemia SARS-CoV-2, pentru 2021, tema stabilită este „Tourism for inclusive growth” („Turism pentru creșterea incluzivă”).
Tema își propune să promoveze valoarea socială, culturală, politică și economică a acestui sector, alături de contribuția pe care o poate aduce la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă. Celebrarea unei Zile Mondiale a Turismului a fost stabilită în cadrul sesiunii Adunării Generale a OMT din septembrie 1979, de la Torremolinos (Spania), pentru data de 27 septembrie, când se aniversează şi adoptarea statutului OMT (1970). Aceasta a fost sărbătorită pentru prima oară în întreaga lume în anul 1980.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Turismului, au fost celebrate „Rutele cultural turistice”, un proiect care urmărește dezvoltarea de produse turistice durabile, atractive, prin implicarea tuturor actorilor de profil, dar și a comunităților locale. Serviciul Relații Internaționale și Afaceri Europene în Domeniul Turismului din cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a creat un sistem voluntar de „recunoaștere” a Rutelor Cultural Turistice, dezvoltate de organizațiile din domeniul turismului/culturii sau de autoritățile publice locale pentru dezvoltarea și promovarea turismului cultural.  Rutele Cultural Turistice Naționale trebuie să cuprindă obiective turistice din minimum trei județe, iar cele realizate la nivel regional vor cuprinde obiective turistice din minimum două localități.

Vâlcea are doar una dintre cele 52 de rute ale turismului din România

La 27 septembrie 2021, între cele 52 rute cultural turistice dezvoltate la nivel local, regional, național sau transnațional și recunoscute în România, Vâlcea se încadra doar cu „Ruta patrimoniului cultural și viticol pe domeniile vechilor daci din regiunea Sud-Vest Oltenia” („Răsfăţ viticol pe dealurile Drăgăşaniului”)…
Sursă foto: Arhivă