Dezastrul din Alunu, în atenția ministrului Carmen Dan


Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a convocat, recent, Comitetul Național pentru Situații de Urgență pentru a identifica soluții tehnice și în scopul adoptării unor măsuri urgente pentru evitarea blocării albiei râului Olteț. De asemenea, în urma întâlnirii s-au dezbătut și posibile soluții pentru evitarea producerii de inundații din cauza alunecării de teren care se manifestă, de aproximativ trei săptămâni, la halda de steril situată pe raza comunei Alunu, din vestul județului nostru.
„Toată lumea înțelege gravitatea lucrurilor în acest caz. Cred că ar trebui să ne punem și întrebarea de ce am ajuns în situația asta și de ce persoanele care aveau responsabilități în domeniu nu au dispus în timp util măsurile necesare. Noi nu suntem organ care să facem anchetă, însă eu cred că cei abilitați vor trebui să facă toate verificările necesare astfel încât să se constate gradul de vinovăție, pentru că avem o situație care, de la jumătatea lunii mai, a evoluat cu un impact extraordinar de mare, punând în pericol case, bunuri și, mai ales, vieți omenești”, a precizat, în ședință, ministrul Carmen Dan.
„În urma analizării soluțiilor propuse de specialiștii din domeniu, împreună cu ceilalți membri ai CNSSU, am adoptat o hotărâre prin care se stabilește că Ministerul Apelor și Pădurilor va solicita Guvernului României alocarea din Fondul de rezervă bugetară a sumelor necesare pentru proiectarea și execuția lucrărilor de deviere, intubare și de stabilizare a cursului râului Olteț, astfel încât pericolul producerii inundațiilor în amonte, ca urmare a blocării cursului de apă, să fie minimalizat cât mai mult posibil”, a mai adăugat ministrul.

Prefectul Florian Marin: „M-am adresat Parchetului, dar nu-i vorba de o plângere”

Așa cum am mai precizat într-un articol anterior, Instituția Prefectului Vâlcea a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea pentru a clarifica situația din comuna Alunu.
„Sunt elemente care depășesc starea noastră, în timp ce magistrații o pot face în condițiile legii. Să nu se înțeleagă greșit că e o plângere. N-am împotriva cui să mă plâng. Pur și simplu, având abilitatea dată de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, pot apela la alte instituții ale statului când apar situații discutabile, mai ales că vorbim și de un prejudiciu care va crește pe zi ce trece. Parchetul este singura instituție a statului care poate verifica dacă s-au încălcat prevederile legale. În ședințele noastre, cei prezenți au vorbit de un cumul de factori: și naturali și antropici. Parchetul va stabili ce și cum”, a declarat prefectul județului, Florian Marin.
Reamintim că, până-n prezent, au fost distruse 62 hectare de teren agricol și forestier și șapte locuințe. Și mai îngrijorător este faptul că 22 de oameni au rămas fără agoniseala de o viață și fără acoperiș deasupra capului.