Deputatul OTEȘANU susține că asistăm la cea mai mare operaţiune de politizare a învăţământului românesc de după Revoluţie!


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că schimbările de directori de şcoli s-au făcut la „repezeală”, pentru asigurarea interimatului, opinând că în vară vor avea loc primele concursuri pentru ocuparea acestor posturi şi că va urmări la acel moment dacă se respectă principiul meritocraţiei.
„Am urmărit aceste chestiuni, este vorba de o acţiune care nu a fost pregătită din timp de Ministerul Educaţiei, fiindcă s-a ştiut că la mii de şcoli se termină mandatul directorilor pe 9 ianuarie 2021. Acum, sigur, unele mandatele s-au prelungit, alţii au primit mandate de scurtă durată, până la organizarea concursului, şi cred că vom putea să vorbim de o Românie normală şi de programul «România Educată» abia după ce terminăm cu această pandemie, revenim la normalitate, organizăm concursul cum scrie la carte pentru toate aceste posturi şi, atunci, toate lucrurile vor intra în normalitate. Ceea ce s-a făcut acum a fost de azi pe mâine, la repezeală, s-au prelungit mandate ori s-au dat mandate unor persoane noi pentru câteva, probabil, luni de zile. Bănuiesc că undeva prin vară deja vom avea primul val de concursuri pentru aceste funcţii de conducere şi atunci chiar voi urmări cu foarte mare atenţie cum se respectă principiul meritocraţiei în aceste chestiuni”, a spus Iohannis. El a fost întrebat dacă este la curent cu schimbările de directori de şcoli şi licee din toată ţara.
Referindu-se la schimbarea directorilor de şcoli, deputatul vâlcean Daniela Oteșanu a spus că asistăm la cea mai mare operaţiune de politizare a învăţământului românesc după Revoluţie. „Cum este posibil ca peste 1.000 de directori de şcoală să fie schimbaţi peste noapte de actuala guvernare, fără concurs, fără criterii profesionale, doar după bunul plac al politicienilor din noua coaliţie? Este cea mai mare operaţiune de politizare a învăţământului românesc după Revoluţie. Dacă ar avea onoare şi respect faţă de alegătorii lor, miniştrii USR-PLUS ar trebui să îşi dea imediat demisia, mai ales că, la formarea guvernului, declarau ferm că depolitizarea este o condiţie pentru guvernarea alături de PNL. Coaliţia de guvernare e preocupată cu instalarea politrucilor la conducerea unităţilor de învăţământ, chiar dacă zeci de mii de elevi nu au avut acces la cursurile online şi, din acest motiv, riscă să rămână cu mediile neîncheiate”, a declarat Daniela Oteșanu.