Debut cu victorie la Euro


• România a câștigat în fața Cehiei chiar de Ziua Națională
În această seară, la Brest, în Franța, România a susținut primul meci de la Campionatul European de handbal feminin din Franța. Tricolorele pregătite de antrenorul spaniol Ambros Martin au întâlnit Cehia, într-un meci foarte important din Grupa C a întrecerii continentale. România a dominat jocul încă din primele minute și s-a aflat în permanență la conducere pe tabela de marcaj. Tricolorele au oferit senzația că cehoaicele le sunt mult inferioare, diferența de scor devenind tot mai consistentă pe măsura trecerii timpului, prin reușitele Cristinei Neagu, Elizei Buceschi sau Crinei Pintea. În minutul 15, vâlceanca de la SCM Râmnicu Vâlcea, Cristina Florică, a dus scorul la 10-5 pentru România. Echipa noastră a avut un avans de șase goluri la pauză, scor 17-11.

Final cu ceva emoții. Eliza Buceschi, cea mai bună jucătoare a meciului

România a început mai bine și actul secund, fetele noastre desprinzându-se chiar și la șapte-opt goluri. Totuși, după minutul 40, în jocul tricolorelor a urmat o cădere neașteptată. Cehoaicele s-au apropiat la patru-cinci goluri, mutând presiunea pe umerii româncelor în ultima parte a întâlnirii. Ultimele zece minute au venit cu ceva emoții, handbalistele din Cehia forțând o revenire miraculoasă. Adversarele s-au apropiat chiar și la două-trei goluri, însă Cristina Neagu & Co. au știut cum să facă față iureșului, obținând un succes meritat. România s-a impus cu 31-28 și a câștigat punctele de care avea nevoie, intrând în lupta pentru calificarea în faza grupelor principale. Jucătoarele au dedicat acest succes tuturor românilor, chiar de Ziua Națională a țării noastre și, în mod expres, celor trei-patru sute de spectatori români care s-au aflat în tribunele arenei din Brest.
La finalul partidei, atunci când organizatorii au întocmit statisticile, Eliza Buceschi a fost desemnată și premiată ca fiind cea mai bună jucătoare a meciului.

Germania a produs surpriza și a învins Norvegia

În celălalt joc din Grupa C a Campionatului European de handbal feminin, disputat tot astăzi, Norvegia a întâlnit Germania. Scandinavele porneau cu prima șansă la victorie, prin prisma lotului mai valoros de jucătoare, dar și a palmaresului imens pe care țara din nordul Europei îl are în acest sport. Partida s-a dovedit neașteptat de echilibrată și s-a încheiat cu un rezultat surpriză. Germania s-a impus cu 33-32 și a provocat campioanei europene en-titre prima înfrângere chiar de la debut. De remarcat numărul foarte mare de goluri pe care jucătoarele din Germania l-au reușit în poarta Norvegiei, echipele scandinave fiind recunoscute pentru numpărul mic de goluri încasate. Acest rezultat a crescut cu mult gradul de spectaculozitate al Grupei C, Germania fiind acum în cărți pentru o calificare de pe primele două poziții ale grupei.

Urmează meciul cu Germania

Succesul la trei goluri contra Cehiei a făcut ca România să urce pe prima poziție a Grupei C după prima etapă, la egalitate de puncte cu Germania, dar cu un golaveraj superior. Tocmai Germania va fi adversara pe care România o va întâlni în etapa a doua, meciul fiind programat luni, 3 decembrie, cu începere de la ora 19.00. În ultimul joc, programat miercuri, 5 decembrie, de la ora 22.00, România va întâlni Norvegia. Reamintim, la finalul jocurilor din această fază a întrecerii, primele trei echipe din fiecare grupă de patru se califică în faza grupelor principale.