De „Ziua protecţiei civile”, porți deschise la ISU Vâlcea


În acest an, pe 28 februarie se împlinesc 87 de ani de când prin „Înaltul Decret Regal nr. 468” a fost aprobat Regulamentul Apărării Pasive contra Atacurilor Aeriene, document care avea să consemneze înfiinţarea instituţiei menite să protejeze populaţia în caz de război.
Cu prilejul „Zilei Protecţiei Civile din România”, vineri, 28 februarie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea va organiza o serie de manifestări dedicate acestui moment festiv. În perioada 26.02 – 04.03.2020 (cu excepția zilelor de 29.02 și 01.03.2020), în intervalul orar 09.00 – 12.00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea îşi va deschide porţile. Copiii vor putea vizita atât unitatea de pompieri din Râmnicu Vâlcea (Strada Decebal nr. 70, cât şi subunităţile din Drăgăşani (strada Nucilor nr. 1), Brezoi, Bunești, Govora, Grădiştea, Horezu şi Măciuca. Accesul copiilor în subunităţi se va face cu însoţitor (cadru didactic), care va fi legitimat la intrare.

Ce vor putea vedea cei mici?

Se vor prezenta tehnica de intervenție, tehnici de acordare a primului ajutor calificat şi informaţii despre modul de comportare în diferite situaţii de urgenţă, iar doritorii pot să folosească o parte din dotarea inspectoratului sub îndrumarea personalului specializat. Totodată, aceştia vor primi materiale informative din cadrul campaniilor naţionale derulate pe linia situațiilor de urgență. În acelaşi timp, elevii pot obţine informaţii privind paşii ce trebuie urmaţi pentru a deveni pompieri.
Pompierii militari, în perioada mai sus menționată, desfășoară activități de informare preventivă și de prezentare a tehnicii de intervenție în toate localitățile județului nostru și 121 de unități de învățământ.

Activități la Teatrul „Anton Pann” și la cele două mall-uri din Râmnic

În data de 28 februarie, începând cu ora 13.00 până la ora 15.00, lângă Teatrul „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea (bulevardul Tudor Vladimirescu nr. 23), va fi expusă o parte din tehnica de intervenție a inspectoratului. De la ora 14.00, în sala teatrului, se va da startul activităţilor omagiale în cadrul cărora se vor prezenta: semnificaţia „Zilei de 28 Februarie – Ziua Protecţiei Civile din România”, mesajele oficialităţilor cu acest prilej şi se vor acorda diplome câştigătorilor competiţiilor sportive desfăşurate.
În zilele de sâmbătă și duminică (29 februarie și 1 martie), în intervalul orar 14.00 – 18.00, se vor desfășura exerciții demonstrative, la cele două malluri din Râmnicu Vâlcea și în centrul municipiului Drăgășani. Totodată, în aceste două zile, se vor prezenta exerciții demonstrative de acordare a primului ajutor: sâmbătă, pe strada Ferdinand nr. 38, iar duminică pe strada Calea lui Traian 121.
Foto: Arhivă
• Material realizat cu sprijinul Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice al ISU Vâlcea