De Ziua Națională, tricolorele debutează la Euro


• trei jucătoare de la SCM Râmnicu Vâlcea fac parte din lotul de 17 care speră să se întoarcă cu o medalie din Hexagon
Chiar pe 1 decembrie, echipa națională de handbal feminin a României va susține primul meci la Campionatul European din Franța. Jucătoarele pregătite de selecționerul spaniol Martin Ambros speră să obțină prima victorie chiar de la debutul în competiție și să facă un cadou românilor cu prilejul aniversării a o sută de ani de la Marea Unire. La Brest, pe malul Oceanului Atlantic, tricolorele vor da piept cu sportivele din Cehia, adversarele alcătuind o selecționată care a crescut simțitor în ultimii ani ajungând un nume recunoscut în handbalul feminin european. Totuși, acest aspect nu le sperie pe tricolore, fetele noastre fiind motivate să obțină succesul care să le netezească drumul spre calificarea în grupele principale ale competiției. Asta pentru că din Grupa D a întrecerii continentale mai fac parte Norvegia și Germania și numai primele trei clasate din grupa de patru echipe merg mai departe. Teoretic, Cehia ar fi cel mai slab adversar pe care România îl va întâlni în prima fază a grupelor. Norvegia nu mai are nevoie de prea multe prezentări, trupa nordică fiind multiplă campioană olimpică, mondială și europeană, în timp ce Germania este un alt nume cu «greutate» în handbalul continental.
Astfel, dacă primul meci al României este programat chiar pe 1 decembrie, contra Cehiei, luni, pe 3 decembrie, vom întâlni Germania, iar miercuri, pe 5 decembrie, ne vom duela (pentru primul loc în grupă, sperăm noi) cu Norvegia.

Din campionatul intern, Vâlcea are cele mai multe jucătoare convocate la națională

În lotul de 17 jucătoare care va face deplasarea spre Franța cu gândul de a se întoarce cu o medalie, SCM Râmnicu Vâlcea este «cap de listă» când vine vorba despre numărul handbalistelor convocate. Trei dintre sportivele care au contribuit din plin pentru ca trupa râmniceană să se afle pe primul loc în clasamentul Ligii Florilor la finalul anului 2018 (cu maxim de puncte) au fost convocate, meritat zicem noi, în lotul tricolor. Este vorba despre sportivele Yuliya Dumanska (portar), Cristina Florică (extremă stânga) și Raluca Băcăoanu (pivot). Prin aceste trei sportive, echipa râmniceană o depășește pe campioana CSM București în ceea ce privește numărul jucătoarelor convocate la națională. Trupa bucureșteană are numai două sportive convocate, cu același număr putându-se mândri și formațiile Corona Brașov și Gloria Bistrița.
Din lotul de 17 fac parte și trei jucătoare care, în urmă cu mai bine de cinci ani, evoluau pentru Oltchim Râmnicu Vâlcea: Cristina Neagu (inter stânga), Valentina Ardean-Elisei (extremă-stânga) și Melinda Geiger (inter-dreapta).

Componența celor patru grupe

Grupa A: Danemarca, Serbia, Suedia, Polonia
Grupa B: Franța, Muntenegru, Rusia, Slovenia
Grupa C: Ungaria, Spania, Olanda, Croația
Grupa D: Norvegia, România, Germania, Cehia