De ce cerem, permanent, creșterea valorii punctului de pensie?


Gheorghe Dinescu, președintele filialei județene Vâlcea a U.G.P.R, trimite de ani buni adrese la ministere, la autoritățile centrale, toate având un singur scop: un trai mai bun, decent vârstnicilor. Redăm mai jos ultima intervenție de acest gen și comunicatul emis redacției cotidianului nostru:
De ce cerem ca valoarea punctului de pensie să reprezinte minim 45% din salariul mediu brut pe economie?
Nu puțini sunt cei care ne întreabă de ce în permanență cerem ca valoarea punctului de pensie să fie minim 45% din salariul mediu brut pe economie care stă la baza funda­mentării bugetului de venituri și cheltuieli al asigurărilor sociale. Încercăm să răspundem.
În prezent, valoarea punctului de pensie reprezintă numai 32,51% din salariul la care ne referim și care în cifre absolute pentru anul 2016 este de 2.681 lei. În asemenea situație, valoarea punctului de pensie este de 871,70 lei. Dacă am fi fost înțeleși, să fi fost stabilit 45% din 2.681 lei ar fi trebuit să fie 1.206,45 lei, pensia medie rezultată după calculele stabilite prin Legea 263/2010, asigură un venit de viață sănătos pensio­narilor? Răspunsul ar fi da. Nu în totalitate, dar se apropie. Câți pensionari din sistemul public au însă un punct ca să primească o pensie de 1.206 lei (nu ne referim la cei cu pensii speciale)?
Din cei aproximativ 46.790.730 pensionari câți sunt astăzi în sistemul public (fără cei proveniți din agricultură) la nivel național, aproape 14% trăiesc, dacă se poate numi a trăi, cu o pensie de până la 400 lei/lună; până la valoarea unui punct de pensie de 872 lei trăiesc aproximativ 52,26% din pensionari, iar până la 1.000 lei – 62,03%.
În județul Vâlcea, situația este și mai proastă. Din cei 99.950 de pensionari de stat, aproape 16% primesc o pensie de până la 400 lei/lună, iar până la valoarea actuală a unui punct cât este astăzi de 871,70 lei trăiesc peste 71%.
Se pune o altă întrebare: Cu o asemenea pensie se poate trăi decent? Răspunsul este clar nu. Nu ne propunem însă aici și acum să spunem de ce. Valoarea medie a pensiei care în prezent este de 930 lei, iar în județul Vâlcea numai 868 lei, înseamnă extrem de puțin. De altfel, județul Vâlcea stă prost și la câștigul salarial mediu net. În această situație, ocupă locul 41 din cele 42 de județe (inclusiv capitala). Cât de „bine” trăiesc locuitorii vâlceni și în special pensionarii, eu cred că cei ce ne conduc cunosc.
Situația pensionarilor este, de fapt, cunoscută. Este cunoscut, de fapt, că pentru mulți, viața pensionarilor, a persoanelor vârstnice, a devenit un calvar. Pentru mulți, pensia, singurul lor venit, nu ajunge nici pe departe să-și procure hrana, medicamentele, să-și achite întreținerea locuinței, ca să nu mai vorbim de alte nevoi. Mulți nu mai au din varii motive, un adăpost deasupra capului, dorm pe unde apucă, în holurile blocurilor, în gheenele de gunoi, nu au cu ce acoperi foamea, caută resturi de mâncare printre deșeuri, nu au cu ce plăti cheltuielile de spitalizare, mai ales când vine vorba de intervenții chirurgicale.
Iată de ce cerem ca valoarea punctului de pensie să revină la minim 45%, așa cum de fapt a fost în octombrie 2008. De atunci și până astăzi, ca ponderă în salariu, a scăzut încontinuu, ajungând astăzi la 32,51%, de fapt așa cum am mai amintit. În 2016, nu s-a respectat nici măcar procentul din 2015, care a fost de 34,38%.
Facem apel la Parlamentul României să înțeleagă că cererea noastră nu este un moft, ci este o nevoie vitală. Rugăm parlamentarii de Vâlcea să fie alături de noi, atât cei de astăzi, cât și cei ce vor fi parlamentari în urma viitoarelor alegeri.
Guvernul României de astăzi și cel care se va forma în urma viitoarelor alegeri trebuie să înțeleagă că nu este o justificare că sunt pensionari prea mulți și că nu sunt bani. Așa cum au fost și sunt bani pentru un foarte mare număr de pensii speciale, pentru un număr important de privilegiați, acordarea unor salarii exagerat de mari unor funcționari de stat, efectuarea unor cheltuieli neeconomicoase  – multe cu deplasări inutile în țară și străinătate, efectuate de demnitari, realizarea de investiții inutile etc.
Vom reveni și cu justificarea altor cerințe, ca neimpozitarea pensiilor până la valoarea a trei puncte de pensie, acordarea celei de-a 13-a pensie, acordarea unui bonus de 25% la pensia soțului rămas în viață din pensia soțului decedat și care a avut o pensie de până la 3.000 lei, creșterea numărului de bilete de tratament concomitent cu scăderea contribuției pensionarilor de la 50% la maxim 30% și alte cerințe care, așa cum spunem noi, sunt nevoi necesare asigurării unui trai cât de cât omenesc pentru majoritatea pensionarilor.