„Dacă eram în Comisia de Cod Electoral susțineam votul direct”


• declară Păsat, președintele interimar al CJ Vâlcea, referindu-se la desemnarea președinților de consilii județene

Președintele interimar al Consiliului Jude­țean Vâlcea, Gheorghe Păsat, nu este de acord cu votul indirect în ceea ce privește desemnarea președințiilor consiliilor județene din rândul consilierilor județeni. Zilele trecute, Comisia de Cod Electoral a decis ca, pe viitor, președinții de consilii județene să fie aleși indirect, rând rândul consilierilor județeni, decizie care a stârnit revolta mia multor șefi ai instituțiilor vizate.
„Județul Vâlcea are experiență privind desemnarea președinților de consilii județene. Tocmai de aceea atunci când îți expui punctul de vedere, nu poți să uiți ce s-a întâmplat la noi în județ, cu mai mulți ani în urmă, când președintele a fost desemnat dintr-un partid ce nu avea decât doi consilieri județeni. Se întâmpla în perioada 2004 – 2008. Nu este foarte corect ca marile partide, care dau cei mai mulți consilieri județeni, să fie la mâna unei formațiuni mici. Președintele poate să aibă dificultăți în a-și impune modul de a conduce CJ, dacă nu are majoritatea care să-l susțină. Dacă eram în Comisia de Cod Electoral, votăm pentru varianta votului direct, adică votul cetățenilor”, a ținut să precizeze Păsat, la finele săptămânii trecute, într-o întâlnire cu presa locală.

„Nu se poate ca un partid cu 14 consilieri să fie condus de unul cu doi”

„Vicele” CJ Vâlcea, Dumitru Persu, și-a prezentat, la rândul său, punctul de vedere, fiind în favoarea votului uninominal: „Se pune problema respectării, reprezentării votului electoral. Nu poți să-mi spui mie că un partid care are 14 consilieri județeni, cum am avut noi, în 2004, trebuie condus de unul cu doar doi consilieri”.