Cornoiu, picat de Guvern la testul transparenței


• Ministerul pentru Consultare Publică apreciază că prefecturile Vâlcea, Iaşi, Giurgiu, Ilfov şi Călăraşi sunt cele mai puțin transparente în relația cu cetățenii
Încep necazurile pentru reprezentantul Guvernului în teritoriu? După fel de fel de zvonuri și discuții referitoare la înlocuirea lui Dumitru Cornoiu, Executivul dă primele semne de nemulțumire față de Prefectura Vâlcea. Și o face în cel mai vizibil mod cu putință. Astfel, „primul cartonaș galben” pentru Cornoiu vine dinspre Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic: prefecturile judeţelor Vâlcea, Iaşi, Giurgiu, Ilfov şi Călăraşi au afişat din oficiu cele mai puţine informaţii publice la sfârşitul anului 2015, potrivit unei evaluări făcute recent de Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic.
MCPDC precizează că ,la sfârşitul anului trecut, mai mult de jumătate dintre prefecturi nu au afişat în spaţiul public documente referitoare la bugetul instituţiei pe anul în curs sau bilanţul contabil din 2014, iar 90% dintre acestea nu au afişat lista achiziţiilor publice pe anul 2015. Conform unei situaţii privind respectarea prevederilor Legii nr. 544/2001 şi a altor acte normative referitoare la categoriile de informaţii care trebuie afişate din oficiu la nivelul prefecturilor, prezentate pe facebook-ul Ministerului pentru Consultare Publică, „prefecturile judeţelor Vâlcea, Iaşi, Giurgiu, Ilfov şi Călăraşi sunt, în urma evaluării efectuate de către MCPDC la nivelul lunii decembrie 2015, cele care au afişat, din oficiu, pe site-uri, cele mai puţine informaţii publice”.
Cele mai multe documente cerute au fost la prefecturile din judeţele Brăila, Teleorman, Vrancea, Bihor, Bistriţa Năsăud şi Mehedinţi, mai arată Ministerul pentru Consultare Publică. Ministerul pentru Consultare Publică anunţă că va urmări în mod constant modul în care evoluează această situaţie şi va extinde demersul prin determinarea prefecţilor să afişeze şi alte categorii de informaţii cerute insistent de societatea civilă. De asemenea, MCPDC va evalua în continuare şi primăriile municipii de judeţ.