Consiliul Consultativ al structurilor asociative din județ s-a întrunit în ședință!


Recent, la sediul Instituției Prefectului – Județul Vâlcea, s-a desfășurat prima ședință din acest an a Consiliului Consultativ al structurilor asociative din județul nostru. Tema principală de dezbatere a vizat cadrul legislativ care reglementează funcționarea organizațiilor neguvernamentale din România.
În cadrul ședinței, ce a fost prezidată de prefectul Tiberiu Costea împreună cu subprefectul Sebastian Fârtat, președintele Asociației pentru Studii Juridice, Constantin Cezar Tită, a prezentat „Considerații asupra legislației specifice de funcționare a ONG-urilor”. Mai exact, este vorba despre o notă de fundamentare în baza căreia a fost solicitată înaintarea către Guvern a unei propuneri de abrogare a art. 53 din Legea 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, articol care a completat art. 34 din OG 26/2000 cu privire la asociații și fundații și potrivit căruia organizațiile non-guvernamentale sunt obligate să comunice Ministerului Justiției datele de identificare a beneficiarilor reali.

Care a fost motivul acestei solicitări?

Motivul acestei solicitări, aprobată cu unanimitate de voturi de către membrii Consiliului Consultativ prezenți la ședință, este acela că beneficiarii reali nu pot fi determinați cu precizie decât în situația în care aceste entități ar lucra doar în scopul unei singure persoane fizice sau juridice. De asemenea, în multe cazuri acești beneficiari sunt copii ale căror date personale, potrivit legii, beneficiază de o protecție sporită, astfel că acest articol de lege nu face decât să perturbe activitatea asociațiilor și fundațiilor, creând situații în care președintele unei organizații non-guvernamentale nu poate să își îndeplinească această obligație sau poate fi urmărit penal pentru fals în declarații.

Ce s-a mai discutat în cadrul ședinței?

Alte teme ridicate de participanți în cadrul acestei ședințe, care a durat aproximativ trei ore, au fost legate și de lipsa unui sprijin real al ONG-urilor de către autoritățile locale pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 4 din Legea 186/2003 privind susținerea și promovarea culturii scrise. Totodată, a fost solicitată reluarea dialogului dintre Instituția Prefectului și reprezentanții ONG-urilor în scopul stimulării și promovării creatorilor din toate domeniile de activitate pe plan național și internațional.
De asemenea, o altă temă ridicată de reprezentanții ONG-urilor din Vâlcea a fost necesitatea introducerii în programa școlară a unor ore de educație rutieră, care să fie predate de persoane calificate și autorizate în acest sens.
Alte probleme dezbătute au fost legate de administrarea unor active ce aparține unor instituții și societăți, precum și salubrizarea zonelor adiacente drumurilor naționale și în special a Drumului Național 7, pe sectorul Călimănești-Câineni, inclusiv a căii ferate ce străbate Valea Oltului.
• Material realizat cu sprijinul Biroului de Presă al Prefecturii Vâlcea