Du-te la...
Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

27 mai 2020

Consiliere pentru vâlcenii ce vor să muncească „în-afară”


În cazul persoanelor care doresc să muncească într-una din țările Uniunii Europene, dar au nevoie de sfaturi, reprezentanții EURES Vâlcea, din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Vâlcea, oferă consiliere, mediere. Toate locurile de muncă vacante la nivel european pot fi vizualizate pe portalul EURES, www.eures.europa.eu, iar pentru a aplica pentru un astfel de loc de muncă trebuie selectate doar ofertele marcate cu steagul UE.
Menționăm că, în cadrul agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă, consilierii EURES oferă servicii gratuite de informare/ consiliere/ mediere a unui loc de muncă în UE/SEE (Spațiul Economic European). Reprezentantul EURES pe Vâlcea este Liviu Cochirlea.
În situația în care se apelează la serviciile de mediere oferite de o firmă de plasare a forței de muncă în străinătate, este indicat, ca înainte de a efectua orice plată solicitată, să se verifice la inspectoratul teritorial de muncă din județul în care firma își are sediul, dacă aceasta este înregistrată și/sau a avut sesizări sau plângeri cu privire la activitatea desfășurată. Subliniem că în România persoanele fizice nu pot desfășura activitate de mediere a forței de muncă în străinătate. Orice situație ilegală sau care ridică suspiciuni, precum și activitatea unor persoane care se interpun în procesul de mediere, fără a dovedi o calitate în acest sens, trebuie sesizată imediat Inspecției Muncii sau Poliției Române.

Peste 900 de joburi vacante

În prezent, în rețeaua EURES, se află înregistrate peste 900 de locuri de muncă vacante, vizați fiind românii aflați în căutarea unui job sau șomerii. Astfel, spaniolii caută 204 persoane pentru a munci în agricultură: 150 agricultori, cules fructe, 50 agricultori femei – cules fructe și patru tehnicieni – turbine eoliene. Olanda are nevoie de 186 de muncitori: 10 muncitori în grădinărit, 40 lucrători în sere cu bulbi de flori, 25 de lucrători în fabrica de alimente, 15 lucrători în sere cu flori, 15 lucrători în sere cu ardei gras, 15 lucrători în sere cu roșii, 45 de lucrători sezonieri la flori, 20 muncitori necalificați. Portughezii au nevoie de 200 de muncitori necalificați în agricultură – cules zmeura. Marea Britanie angajează 10 infirmieri, 50 de îngrijitori persoane la domiciliu și 15 farmaciști. Nemții au o ofertă de 72 de joburi vacante, dar diverse: măcelari, personal în construcții, șoferi camion, personal în gastronomie, în prelucrarea lemnului etc.

Etichete: , ,

Poți comenta aici

Alte articole de la Actualitate