Condamnăm profanarea mormintelor eroilor români!


(Partea a doua – Urmare din ediția de ieri)

Cunosc autoritățile României suverane cele petrecute la Valea Uzului? Și-au dat ele acordul tacit? Cunosc că, practic, cimitirul nu mai este internaţional, ci doar al eroilor maghiari? Cutremurător și condamnabil, răspunsul este Da, la toate întrebările. Totul s-a făcut în dispreţul eroilor, al legilor României şi al legilor internaţionale privind protejarea operelor comemorative de război.
Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” a semnalat, la timpul respectiv, atât Guvernului, cât şi Parlamentului României, acest caz de devastare şi maghiarizare a unui cimitir internaţional. Protestele noastre nu au avut absolut niciun ecou, ani și ani. Abia în 2018, într-o acțiune finanțată de Ministerul Apărării Naționale și de bugetul local al oraşului Dărmănești, judeţul Bacău, s-au demarat lucrările de reamenajare a unei parcele a eroilor români, ridicându-se 52 de cruci și un monument de granit.

Respectul nostru, eroi ai Patriei!
Respectul tuturor cetățenilor acestei țări! Nu al tuturor! Nu respect, ci ostilitate. A cui ostilitate? A membrilor așa-zisului Grup de acţiune Valea Uzului, siniștri profanatori cu saci de gunoi. Ostilitate și profanare sub pretextul că mormintele eroilor români au fost amplasate ilegal în cimitirul onorific Valea Uzului.
Neruşinare! Ipocrizie! Tocmai cei care au distrus un cimitir internaţional şi au aruncat crucile de pe mormintele eroilor români invocă respectarea legii! Dacă autorităţile din Dărmăneşti au încălcat legea, de ce acest “grup de acţiune Valea Uzului” n-a apelat la lege? De ce a preferat fărădelegea? Prin actul lor barbar şi-au arătat primitivismul, ostilitatea şi ura împotriva românilor. Jignitor și revoltător nu numai pentru memoria ostaşilor români căzuţi în război, ci şi pentru noi, fiii, nepoții și strănepoții lor. Acțiunile profanatorilor se află sub protecția acoperitoare a perfidiei. A celei promovate de autorităţile administraţiei locale din judeţul Harghita. Acțiuni similare lor, semne evidente ale sfidării legilor țării în care trăiesc, a legilor internaţionale privind protecţia operelor comemorative de război.

Condamnăm această atitudine!
În numele memoriei eroilor români, noi, cei aproape 80 000 de membri şi simpatizanţi ai Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria”, protestăm energic faţă de acest act de profanare, sfidător şi revoltător. Cerem organelor în drept anchetarea celor întâmplate în cimitirul de la Valea Uzului și aducerea în faţa justiţiei a vinovaţilor. Legi avem! Cerem organelor abilitate să ia măsuri urgente, pentru ca acest cimitir de la Valea Uzului să redevină ceea ce a fost: un cimitir militar internaţional. Pentru această acțiune, solicităm și sprijinul ambasadelor țărilor care au militari-eroi înmormântați în acel cimitir. Facem apel la liderii politici români şi europeni să condamne ferm orice acte de profanare a mormintelor ostaşilor căzuţi în războaie, indiferent de naţionalitatea căreia îi aparţin. Apelul nostru este și crezul nostru! Asociaţia Naţională Cultul Eroilor “Regina Maria” manifestă preocupare și faţă de comemorarea și locurile de veci ale militarilor străini, fie că aceştia au fost camarazii eroilor români, fie inamicii lor. Cine îşi închipuie că, prin transformarea crucilor unor eroi în cenuşă şi putregai, ori prin acoperirea lor cu saci de gunoi, poate distruge adevărul, se înşală. Memoria istoriei nu putrezeşte şi nici cenuşă nu se face! (Sfârșit)
Biroul Executiv Central al Asociației Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”