Concertul lui Pomohaci, mutat din centru la Consiliul Județean, apoi la Casa Sindicatelor


• municipalitatea a luat această decizie ca urmare a controverselor derulate în special în mediul on-line • sâmbătă, 23 decembrie, de la ora 18.00, în zona centrală va concerta cunoscutul interpret Petrică Mîțu Stoian • USR cere anularea concertului • „După cine să mă iau!? După ăia de la USR sau după râmnicenii care vor să-l asculte pe Pomohaci? Mai ales că multe femei din Râmnic vor să audă melodiile acestui interpret”, a comentat primarul Gutău

În urmă cu câteva zile, din partea Primăriei Râmnicului am primit următorul comunicat: „Cunoscutul interpret de muzică populară Cristian Pomohaci va aduce sâmbătă, 23 decembrie, de la ora 18.00, atmosfera Crăciunului în Scuarul «Mircea cel Bătrân» printr-un concert de colinde tradiţionale româneşti. Evenimentul artistic va fi precedat, între orele 17.00 – 18.00, de piesa «Viflaim» a actorilor de la Teatrul Municipal Ariel, un spectacol complex subsumat aceluiaşi context spiritual şi plin de semnificaţii pe care îl traversăm în această perioadă”.

Gutău a schimbat locul pentru Pomohaci

Ieri, însă, primarul Mircia Gutău a schimbat locația: „Am decis, inițial, invitarea interpretului de muzică populară Cristian Pomohaci să susțină un concert de colinde în Scuarul Mircea cel Bătrân pe 23 decembrie la solicitarea numeroşilor admiratori din Râmnicu Vâlcea ai artistului şi plecând de la premiza că, în absența unei condamnări, fiecare persoană beneficiază de prezumția de nevinovăție. Ulterior, văzând controversele derulate în special în mediul on-line şi nedorind să iscăm tensiuni şi dispute mai ales într-o perioadă deosebită precum cea de dinaintea Crăciunului, am analizat lista artiştilor disponibili în această perioadă şi l-am invitat pentru spectacolul de sămbătă, 23 decembrie, de la ora 18.00, din zona centrală pe cunoscutul interpret Petrică Mîțu Stoian.
Totodată, fanii cântărețului Cristian Pomohaci vor putea să-l asculte pe acesta tot pe 23 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Consiliului Județean, într-un concert de colinde cu intrare gratuită”.

USR cere anularea concertului

Luând act de decizia municipalității de a schimba locul de desfășurare a concertului ce ar urma să fie susținut de Cristian Pomohaci, Uniunea Salvați România – filiala Vâlcea cere anularea acestui eveniment muzical!
„Această solicitare vine pe fondul scandalului virulent în care a fost implicat interpretul de muzică populară și care face obiectul unui dosar penal deschis pe numele său la Înalta Curte de Casație și Justiție. USR Vâlcea consideră că demersul Municipalității nu este suficient, pentru că nu rezolvă cu adevărat problema de moralitate publică. El doar o ascunde. Cu toate că se vorbește de gratuitatea concertului (intrarea este liberă), reamintim primarului Municipiului și cetățenilor Râmnicului că toate cheltuielile legate de organizarea evenimentelor festive din cadrul programului «Decembrie Magic» sunt suportate din bugetul local, adică din taxele plătite de contribuabili. În acest context, Municipalitatea se află în situația de a finanța din fonduri publice și de a gira astfel prin autoritatea sa o persoană privată, aflată sub urmărire penală pentru infracțiuni de racolare de minori în scopuri sexuale. Din acest demers înțelegem că reprezentanții Municipalității aleg să ignore calitatea morală a interpretului de muzică populară, care este pusă în mod vădit la îndoială de probele care au circulat în spațiul public și care au declanșat punerea sa sub învinuire.
Indiferent de calitățile artistice ale domnului Cristian Pomohaci (asupra cărora nu ne pronunțăm) și în pofida argumentului ca acesta ar avea «numeroși admiratori» în comunitatea locală, care i-ar fi «solicitat» prezența, rămânem în continuare fermi în a cere Municipalității anularea concertului și a oricărei obligații financiare față de interpret din motive de moralitate publică”, se arată în comunicatul semnat de Andrei Gheorghiu, președinte USR Vâlcea.