Comunicat de presă Direcția de Sănătate Publică Vâlcea: Cum tratați rujeola?


Prin intermediul unui comunicat de presă, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Vâlcea au făcut cunoscute mai multe informații de mare actualitate și importanță, specifice acestui sezon, cu privire la modalitățile de recunoaștere și tratare a rujeolei. Acest comunicat de presă poartă semnătura directorului executiv al Direcției de Sănătate Publică Vâlcea, dr. Lorena Mărgăritescu.
Așadar, ce trebuie să știți despre rujeolă? Răspunsurile, în rândurile de mai jos:
Rujeola este o boală infecțioasă virală acută, contagioasă, cauzată de virusul rujeolic. Rujeola se transmite atunci când o persoană infectată tușește sau strănută. Virusul se răspândește cel mai frecvent în perioada de incubație, atunci când pacientul nu știe că este bolnav și nu prezintă nici un simptom. Bolnavul este contagios cu patru zile înainte ca erupția cutanată tipică să apară și încă patru zile după aceea.

Simptomele rujeolei

Simptomele rujeolei apar, de obicei, în 8-12 zile de la expunerea la virus. Cu toate acestea, perioada de incubație (perioada de timp scursă între momentul infectării și momentul apariției primelor simptome) se poate întinde pe un interval cuprins între 7 și 18 zile.
Simptomele inițiale includ:
• febra (38 C sau mai mare)
• scurgerea de secreții de la nivelul nasului, strănut
• senzația de gât uscat, tuse persistentă
• creșterea în volum a ganglionilor latero-cervicali (zona gâtului)
• diaree, oboseala, pierderea poftei de mâncare
• uneori, poate apărea și o lăcrimare discretă
Această simptomatologie durează între trei și cinci zile.
Spre sfârșitul acestei faze, apare o erupție pe mucoasa bucală sub forma unor puncte roșii cu un centru mic de culoare gri. Erupția dispare în aproximativ 18 ore și în locul ei apare erupția tipică de rujeola, mai întâi la nivelul feței și în spatele urechilor, pentru a se răspândi apoi pe întreg corpul. Erupția este însoțită, de obicei, de temperatură de până la 40 C sau mai mult, dar care scade în următoarele două zile. Erupția durează aproximativ cinci zile, poate fi însoțită de o senzație ușoară de mâncărime și dispare în aceeași ordine în care a apărut. După dispariția erupției, pe locul respectiv, pielea poate avea o tentă maronie, decolorată, care dispare treptat.

Prognostic, evoluție, complicații

Prognosticul este, în general, bun dacă se respectă regulile minime de izolare, odihnă, evitarea contactului cu alte persoane grav bolnave (pneumonii etc.), fiind influențat de vârstă (boala este mai gravă la copiii cu vârsta sub doi ani), de starea de nutriție (rahitism, distrofie) și de unele asocieri cu alte afecțiuni (scarlatină, tuberculoză).

Evoluție

Boala evoluează fără să pună probleme severe, dacă sunt respectate cele câteva principii de bază: izolare, igiena, atenție sporită pentru categoriile de risc înalt la copiii foarte mici, gravide, pacienți vârstnici, imunodeprimați (tratamente cu corticoizi, cancere, postoperator, convalescență etc).

Complicații

La copiii alimentați și îngrijiți corect, rujeola (pojarul) evoluează, de obicei, fără complicații. Însă, la copiii subnutriți și cu o rezistență scăzută, sau la cei cu focare infecțioase preexistente, rujeola evoluează cu complicații atât în cursul bolii, cât și în convalescență. Astfel, pot să apară:
• laringita;
• angina acută eritemato pultacee;
• stomatita;
• conjunctivita;
• otita;
• pneumonie;
• bronhopneumonie;
• miocardita;
• pericardita;
• encefalita;
• panencefalita sclerozantă
Rujeola gravidelor apare atunci când infecția se produce în primul trimestru de sarcină și poate determina malformații congenitale și avort spontan.

Profilaxia rujeolei

Vaccinarea împotriva rujeolei este metoda eficientă de prevenire a bolii. De obicei, se folosește vaccinul triplu (vaccinul ROR), care asigură protecție pentru rujeola, oreion și rubeola. Se recomandă izolarea bolnavei și evitarea contactului cu alte persoanele bolnave.

Recomandări

1.Medicul trebuie chemat atunci când copilul devine confuz sau greu de trezit, are febră persistentă de peste zece zile;
2.Atunci când febra persistă peste trei-patru zile dupp debutul erupției cutanate, trebuie evaluat pentru a determina eventualele complicații, cum ar fi infecțiile urechii sau pneumonia;
3.Are diaree cu durata de peste două săptămâni sau apar semne de deshidratare;
4.Are dureri de cap puternice sau prezintă dureri la nivelul gâtului și /sau scăderea mobilității articulațiilor;
5.Simptomele reapar după câteva zile;
6.Persoanele bolnave de rujeolă, adulți sau copii, trebuie să își anunțe medicul de familie.