Comunicat de presă

Obștea Moșnenilor Călinești împreună cu Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județeană „Matei Basarab” Vâlcea, Centrul de cercetări istorice „Pr. Dumitru Bălașa” – Râmnicu Vâlcea, în colaborare cu Arhiepiscopia Râmnicului, Garnizoana Rm. Vâlcea și Consiliul Județean Vâlcea organizează joi, 22 noiembrie 2018, între orele 11.00 12.30, la Cimitirul Eroilor Primului Război Mondial, din sat Călinești, orașul Brezoi, o ceremonie militară și religioasă dedicată Centenarului Marii Uniri.
Din programul pregătit de gazde fac parte:
1. Slujba de pomenire a eroilor neamului;
2. Alocuțiuni rostite de prefectul județului – Col (r) Florian Marin; președintele CJ Vâlcea – Ec. Constantin Rădulescu; primarul orașului Brezoi – Ing. Robert Schell.
3. Luptele de pe Valea Oltului din toamna anului 1916 – mărturii istorice:
– Gl.bg. (rtr.) Grigore Buciu – vicepreședintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”;
– Prof univ. dr. Radu Ștefan Vergatti – Academia Oamenilor de Știință din România;
– Conf. univ. dr. Tudor Rățoi – Centrul de Cercetări Istorice „Pr. Dumitru Bălașa” Râmnicu Vâlcea;
– Conf. univ. dr. Constanțiu Dinulescu – Facultatea de Științe Sociale a Universității din Craiova;
– Pof. Ilie Diaconescu – directorul Liceului „Gheorghe Surdu” Brezoi;
4. Program artistic oferit de elevii Liceului „Gheorghe Surdu” Brezoi;
5. Depunerea de coroane și jerbe de flori;
6. Defilarea Gărzii de Onoare;
7. Recital de muzică militară oferit de Fanfara „Constantin Brâncoveanu” a Consiliului Județean Vâlcea;
8. Cuvântul de încheiere a festivității rostit de organizatorul principal: Eugen Dumitru Dulcea – președintele Obștii de Moșneni Călinești, orașul Brezoi.
Coordonator program: ist. Eugen Petrescu – președintele Filialei Județene „Matei Basarab” Vâlcea a Asociație Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”.
Moderator: lt. Cristian Constantin Băiașu – Ofițer de Informare și Relații Publice în cadrul Centrului de Instruire pentru Geniu, EOD și Apărare CBRN „Panait Donici” Râmnicu Vâlcea.
Toți cei care doresc, sunt așteptați cu mare drag, la Călinești – Brezoi, la festivitatea cinstirii eroilor neamului, dedicată Centenarului Marii Uniri.