Ciech Soda România solicită cu urgență mediere din partea Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, în negocierile cu CET Govora


Date-actualizate-Ciech Soda Romania_Page_1 Date-actualizate-Ciech Soda Romania_Page_2 Date-actualizate-Ciech Soda Romania_Page_3 Date-actualizate-Ciech Soda Romania_Page_4 Date-actualizate-Ciech Soda Romania_Page_5

Astăzi, 10.08.2016, a vut loc o nouă rundă de negocieri privind noile condiții contractuale de furnizare a aburului industrial de către CET Govora. Negocierile nu au reușit să ajungă la un nou acord asupra prețului, în condițiile în care administratorul judiciar al CET Govora nu a acceptat alte condiții decât cele proprii.

În vederea depășirii acestui blocaj, CSR a trimis o solicitare oficială de mediere către Ministerul Economiei, având în vedere că această situație este în măsură să afecteze peste 30.000 de persoane din întreaga regiune Vâlcea.

„Consider că managementul CET Govora s-a concentrat asupra propriilor profituri și nu a avut o poziție obiectivă în rezolvarea problemei. Drept consecință, fabrica CSR a fost închisă, fapt care va avea un impact negativ asupra situației economice a județului Vâlcea. De 10 ani contribuim la economia locală, am investit 220 milioane de Euro în salvarea, conservarea și dezvoltarea afacerii locale în pofida dificultăților economice cu care ne-am luptat în ultimii ani. Ne dorim să rămânem în România și să contribuim la dezvoltarea economiei locale. Avem nevoie de un punct de vedere care să integreze toate aspectele pe care le generează această problemă și care să vadă dincolo de interesele individuale ale actorilor economici „, a declarat Witold Urbanowski, CEO CSR.

Majorarea prețului solicitată de CET afectează capacitatea CSR de a rămâne competitivă pe piață. Planurile de restructurare CET nu au fost prezentate ceea ce face ca, și în situația acceptării noilor prețuri, să rămâna neclară capacitatea CET Govora de a livra pe teremen lung aburul în cantitatea și la calitatea necesară.

Stoparea activitații de producție, forțată de întreruperea livrării aburului, generează pierderi de 121.000 lei / zi pentru CET. Iar sistarea operațiunilor CSR va genera falimentul CET, având în vedere că aburul vândut către CSR reprezintă 77% din aburul produs.

Înainte de denunțarea contractului de către CET Govora, CSR a plătit  93 lei/Gcal, incluzând certificatele CO2, cu 15% mai mult decât în Germania și cu 30% mai scump decât în Polonia.

În cazul în care CIECH va fi nevoit să închidă operațiunile din România, bugetul local Râmnicu Vâlcea și cel central vor pierde 50-60 milioane de lei/pe an, din taxe. Regiunea se va confrunta, de asemenea, cu o rată crescută a șomajului care va afecta aproape 30.000 de persoane, angajate la CSR, CET, Oltchim, SNS și toți ceilalți furnizori locali.

 „Vrem să rămânem în România și să ne continuăm activitatea aici. Solicităm intervenția autorităților competente pentru a media această situație. Considerăm că este o atitudine responsabilă din partea noastră să lansăm această invitație la nivel central, tinând cont de efectele pe care situația le implică. Avem nevoie să știm dacă autoritățile române susțin acest climat incert în care contractele care generează un astfel de impact puternic asupra oamenilor și afacerilor pot fi schimbate prin presiune și amenințări”, a declarat Witold Urbanowski, CEO al CSR.

Despre Ciech Soda România. Ciech Soda România este prima unitate de producţie Ciech Group din afara Poloniei și este singurul producător de sodă calcinată ramas activ în industria chimică din România. Uzina a fost preluată de Ciech Group în anul 2006. Echipa de aproximativ 600 de persoane a USG asigură soda calcinată și silicat de sodiu- solid și lichid pentru România, Ungaria, Bulgaria, Moldova, Orientul Mijlociu și India.

Despre Ciech Group – 70 de ani de prezenţă pe piaţa globală

Aflat în fruntea industriei chimice poloneze, CIECH este un grup de companii modern şi competitiv, şi una din cele mai mari companii multinaţionale din Polonia, cu opt uzine de producţie şi companii specializate în vânzări şi service. Ciech Group oferă produse chimice de primă clasă, între care se numără soda calcinată (al doilea producător ca mărime din Europa), bicarbonat de sodiu, sare, rășini epoxice și poliester, produse chimice de protecție și fertilizare plante, produse din sticlă, precum si alte produse chimice folosite în industria sticlei, alimentară, a mobilei, a producţiei de agenţi de curăţare, agricultură şi construcţii.

Scrisoare Witold Urbanowski

În aceste zile, discuțiile privind prețul aburului tehnologic între CHP CET Govora și CIECH Soda Romania atrag atenția opiniei publice din regiune. Numeroase informații legate de această problemă, care au fost lansate și declarate în mod public, sunt false sau inexacte. Acesta este motivul pentru care am decis să vă descriu personal situația și să vă fac cunoscut faptul că acest dezacord are un impact negativ major asupra activității locale a companiei.

CIECH S.A. a achiziționat Uzinele Sodice Govora (USG) în 2006. La acel moment, starea de funcționare a instalației a fost critică, prin urmare, principalul argument pentru această tranzacție a fost obținerea unei surse stabile de abur de proces, în special în ceea ce privește cantitățile și prețurile. Aceste elemente au reprezentat un factor decisiv în definirea rentabilității producției de sodă. Piața producției de sodă este foarte competitivă, iar acest lucru este pe cale să se intensifice și, mai mult, odată cu lansarea unei noi instalații de producție de sodă în Turcia.

Spre deosebire de informațiile care se vehiculează prin intermediul zvonurilor lansate, prețul pe care îl plătim pentru abur diferă de media pieței. Incluzând costurile certificatelor CO2, prețul plătit de noi se ridică la 93 RON/Gcal. Acesta este în prezent cel mai mare preț de achiziție de abur al Ciech Group, comparativ cu alte două instalații ale grupului situate în alte două țări. Dacă ne raportăm la contextul pieței, prețul de abur în Germania este de 15% mai mic, iar în Polonia, chiar cu 30% mai mic.

Informațiile conform cărora prețurile aburului sunt reglementate sunt, de asemenea, false. Acest lucru se datorează faptului că aceste prețuri sunt dictate de piață liberă și nu de alte ramificații legale. Reglementările ANRE care sunt adesea citate nu vizează aburul de proces, în schimb, reglementează alimentarea cu apă caldă a municipiului și furnizarea agentului termic în locuințele consumatorilor casnici. Considerăm însă că cele mai dăunătoare acuzații sunt acelea care fac referire la faptul că noi furăm de la CET sau că suntem implicați chiar în activități ilicite.

Nu acceptăm ca aceste acuze să distrugă buna reputație a companiei noastre și a sutelor de angajați ai noștri. Am luat măsuri legale împotriva celor care au lansat astfel de acuzații. Spre deosebire de ceea ce se vehiculează, compania noastră a fost cea care a dezvoltat o abordare responsabilă încă de la începutul cooperării. Având în vedere situația dificilă a CET în 2006, am efectuat o plată în avans pentru livrarea viitoare a aburului de proces, care s-a ridicat la 16 milioane de euro și a permis CET să mențină acest contract. În prezent, primim 77% din aburul produs de CET. Acest lucru permite CET să-și echilibreze costurile de producție a energiei prin cogenerare, în care aburul de proces este un produs secundar. Fără acest contract, business-ul CET își pierde rațiunea de a fi. Vom continua să ne manifestăm bunele noastre intenții. Am înțeles pe deplin situația CET și am fost gata să oferim un preț ușor mai mare pentru abur, acceptând ulterior pericolele în creștere ale concurenței prețurilor. Din păcate, această ofertă a fost respinsă, iar livrările de abur au fost oprite. Această întârziere generează deja pierderi pentru ambele companii. Unitatea noastră a suspendat producția și CET pierde 121.000 de lei zilnic.

Înțelegem perfect situația CET. Știm că societatea este în pragul unui proces de restructurare profund și dureros. Și noi am trecut printr-un proces similar recent. Este convingerea noastră fermă că CET va persevera prin acest proces cu succes. Cu toate acestea, nu putem acționa împotriva realității pieței în asocierea prețurilor de abur cu costul producerii lor. Costurile de producție fac parte din procedurile interne ale CET și, cel mai probabil, va fi unul din aspectele cheie ale procesului de restructurare al companiei. Cu toate acestea, nu putem accepta ca aceste costuri să devină un impediment al viabilității și viitorului nostru.

Am investit peste 220 de milioane de euro în dezvoltarea CSR în ultimii 10 ani. Am implementat procese dure și dificile. Acestui lucru se datorează faptul că CSR nu se mai află în pragul rentabilității. Avem 600 de angajați și oferim oportunități de muncă pentru mii de societăți partenere. Suntem cel mai mare investitor polonez în România și cel mai mare investitor străin din regiune și luăm în considerare extinderea companiei în continuare.

Conducerea Vâlcea a numit administratorul CET și este responsabilă pentru acțiunile sale. Intențiile administratorului CET rămân necunoscute pentru noi, dar noi nu dorim ca această dispută de afaceri să conducă la schimbări ireversibile în business-ul local, piața locurilor de muncă locale și securitatea energetică a regiunii. Eșecul CET și CSR nu va avea ca rezultat doar prăbușirea platformei chimice, ci va duce, de asemenea, la falimentul multor companii locale asociate. Doar închiderea CSR va genera pierderi de 60 de milioane de lei a veniturilor fiscale la nivel central și local. Fără CSR, CET va trebui, de asemenea, să se închidă și acest lucru poate începe un efect de domino, care poate duce la pierderea unui număr de chiar 30.000 de locuri de muncă.

Cu sinceritate,

Witold Urbanowski