Cetățenii din zona Horezu, cei mai longevivi


O analiză a reprezen­tanților Direcției de Sănătate Publică Vâlcea, respectiv a dr. Valeriu Gâlea, atestă că localnicii din Horezu dispun de cea mai mare speranță de viață la naștere. Speranța la naștere pentru ambele sexe este de 82,41 ani. Locul II este ocupat de către cetățenii din zona Drăgășani, cu o speranță de viață la naștere de 82,17 ani pentru ambele sexe. Urmează, în clasament, teritoriul Vâlcea – adică localitățile arondate Spitalului Județean de Urgență Vâlcea – cu o speranță de viață la naștere de 81,15 ani; locul IV – teritoriul Brezoi, cu 79,91 ani pentru ambele sexe și, la final, teritoriul Bălcești, cu 79,69 ani.
Trebuie menționat că teritoriul Horezu nu dispune doar de cea mai mare speranță de viață la naștere din județ, dar și din țară. Cât despre teritoriul Bălcești, unde lucrurile nu sunt tocmai roz, situația nu persistă de când s-a desființat spitalul din zonă, ci este mai veche.
Mai trebuie precizat că Vâlcea ocupa locul I pe țară la speranța de viață, dar, de anul trecut, se află pe locul secund, cu 82 ani pentru ambele sexe. Speranța de viață la naștere pentru bărbați este de 80,6 ani, în timp ce pentru femei de 83 de ani.
De asemenea, speranța de viață la naștere este mai mare pentru cetățenii din mediul rural, decât pentru cei din urban. Cea mai mare diferență dintre bărbați și femei privind speranța de viață la naștere este-n Brezoi, de 6 ani.