Ceremonialul religios-militar tradiţional de Înălţare: ZIUA EROILOR, marcată în Cimitirul Cetăţuia


De aproape 90 ani, aripile vulturului de bronz de la intrarea principală ocrotesc 161 morminte cu români, germani, austrieci, sovietici şi ruşi, peste 80 fiind ale militarilor noştri căzuţi la datorie între 1916 – 1918 pentru România Mare
Cimitirul „Cetățuia” a găzduit de joi, 2 iunie 2022, între orele 12.00 şi 13.00 ceremonia organizată cu prilejul Zilei Eroilor. Solemnitatea a debutat, ca-n fiecare an, prin întâlnirea prefectului județului Vâlcea și a comandantului Garnizoanei Râmnicu Vâlcea cu oficialitățile administrației publice locale. A urmat primirea onorului militar de către comandantul Garnizoanei și prefectul județului Vâlcea, salutul Drapelului de Luptă și intonarea Imnului Național al României.
Ceremonia efectivă a culminat în faţa Monumentului Eroilor cu prezentarea semnificației zilei în istoria civilă, militară şi bisericească a României pentru că pomenirea eroilor neamului românesc a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române încă din ziua de 10 martie 1920. Această decizie a fost consfinţită prin alte două Hotărâri Sinodale din anii 1999 şi 2001, prin care această zi a fost proclamată sărbătoare națională bisericească. Prin Legea 379/2003, privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Domnului, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.
Oficierea serviciului religios, urmată de festivitatea de depunere de coroane și jerbe de flori s-a concluzionat cu defilarea gărzii de onoare pe Calea lui Traian.