Centrala pe gaz, soluția pentru CET Govora!?


Mircia Gutău

În ședința de săptămâna trecută a Consiliului Județean, Dinu Constantinescu – administratorul special de la CET Govora a transmis un mesaj alarmant, pentru că situația riscă să scape de sub control pe platforma sudică: „Certificatele verzi sunt cauza pentru care CET-ul se confruntă cu dificultăți deosebite. Prețul unui certificat CO2 este astăzi este de 29 euro, la data investirii mele era de 7 euro! Este o diferență de cel puțin 27 milioane euro pe care CET trebuie s-o suporte numai din această diferență din creșterea valorii cert

Constantin Rădulescu

ificatelor de CO2 pe care, din păcate, nu o putem controla…Este o piață liberă, este un preț de bursă, noi suntem doar niște operatori care trebuie să ne cumpărăm aceste certificate verzi. Cred că se impune o formulă pe care încă nu am identificat-o, așteptăm să vedem modalitățile în care Guvernul ne poate sprijini să acoperim acest deficit. În funcție de modul cum se va soluționa această obligație de plată, CET-ul merge înainte. În consens cu cele spuse de Constantinescu, președintele CJ, Constantin Rădulescu, a afirmat: „Urmează să avem o întâlnire cu prim-ministrul, cu Ministerul Energiei și cu ministerele de resort pentru că… instituția pe care o conducem, plenul acestui Consiliu Județean face tot ceea ce ține… ne întâlnim pentru acea centrală pe gaz. E evident că anumite chestiuni nu țin de noi, direct”.

La rândul său, primarul Râmnicului, Mircia Gutău, a declarat că a identificat, după modelul de la Oradea, o soluție privind dotarea CET Govora cu o centrală pe gaz. „Spre deosebire de noi, la Oradea CET –ul de-acolo nu era legat de o exploatare de cărbune, astfel că au putut accesa fonduri europene pentru dotarea cu centrală cu gaz. Am transmis celor de la CET Govora, prin intermediul Consiliului Județean, să aibă în vedere și această variantă, pentru că mereu trebuie să aibă o soluție de rezervă. Ferească Dumnezeu să rămânem fără soluții! Cei de la CET, care sunt plătiți să gândească, trebuie să gândească soluții”.