Călimănești, gazda celei de-a XV-a ediții a Taberei de meșteșuguri


De ieri, 3 iulie și până pe 9 iulie, la Călimănești, în județul Vâlcea se desfășoară cea de-a XV-a ediție a Taberei de meșteșuguri intitulată „Maestru și ucenic. Meșteri cu mâini de aur”. Deschiderea oficială a taberei se va desfășura miercuri, 5 iulie, cu începere de la ora 16.00 în parcul orașului Călimănești.
Punerea în valoare a potenţialului artistic al judeţului Olt, revitalizarea tradiţiilor şi obiceiurilor specifice meleagurilor Ţării Oltului de Jos, dar şi a meşteşugurilor tradiţionale prin scoaterea la lumină a meşterilor populari care făceau şi în trecut faima judeţului Olt, salvgardarea acestora, sunt câteva dintre cele mai importante zone de interes ale Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt.
„Maestru si Ucenic. Meşteri cu mâini de aur” îşi propune să adune laolaltă meşterii populari şi cei mai buni ucenici ai acestora într-o tabără care a fost concepută nu numai ca o recompensă pentru cei mai buni ucenici ai fiecărui meşter în anul respectiv, ci şi să ofere posibilitatea de a învăţa de la personalităţi ale artelor populare tradiţionale şi specialişti în domeniu despre rolul acestora în noul context socio-cultural, despre necesitatea perpetuării acestor meşteşuguri, despre păstrarea obiceiurilor şi tradiţiilor populare mergând până la arta negocierii atunci când trebuie să îşi comercializeze produsele.
Dumitru Liceanu – nea Mitrei cum îi spun prietenii, cojocar de la Vădastra, unul dintre cele 43 de Tezaure Umane Vii pe care le are România la acest moment, Ionel sau (Nelu) Cococi din Vădastra, specialist în ceramica neagră specifică Culturii Vădastra, Ştefan Truşcă, din Româna-Balş, urmaşul unei celebre familii de olari de pe Valea Olteţului, Alexandru (Sandu) Stan de la Corbu, meşter popular specializat pe sculptura tradiţională în lemn, Olguţa Alexandrina Filip de la Cezieni, meşter cu mâini de aur în realizarea de costume populare şi ii specifice zonei Romanaţi din care provine, Daniela Voicu de la Balş, meşter încondeietor de ouă dar şi în împletituri, Petre Ciobanu de la Călui, nu numai un meşter încondeietor de ouă dar şi un creator de şcoală care a învăţat, alături de Tudor Diaconeasa, generaţii de copii care au preluat acest meşteşug atât de rar în zona de sud a ţării. Sunt nume binecunoscute pentru măiestria şi pasiunea lor pentru artele populare tradiţionale şi care au adus, în fiecare an, în această tabără de creaţie, ucenici care astăzi pot sta cu mândrie alături de meşterii lor, iar meşterilor despre care vorbim nu le este ruşine cu ei ci dimpotrivă, le sunt motiv de bucurie şi de mândrie.
Tabara de Creaţie „Maestru si Ucenic. Meşteri cu mâini de aur” a fost gândită ca o tabără itinerantă. Dacă în primii doi ani tabăra a avut ca loc de desfăşurare Tabăra de la Moşteni, în anii următori a fost organizată la Vitomireşti, Caracal, Călimăneşti, Nucşoara, Sibiu, Băile Olăneşti, Bistriţa Năsăud și Orşova.
Datele prezentate ne-au fost furnizate de către Valeriu Ciurea, reprezentant Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt.