Cadoul de Moș Nicolae s-a lăsat așteptat: Tricolorele s-au înclinat în fața Norvegiei la debutul Campionatului European


• Norvegia s-a impus greu în fața româncelor pregătite de antrenorul spaniol Ambros Martin

Luni seara, România a debutat la Campionatul European de handbal feminin, întrecere de mare anvergură organizată în nordul continentului, tocmai în Suedia. Așa după cum ați aflat din numere ante­rioare ale cotidianului nostru, încă de la debut, româncele au avut parte de un adversar foarte dificil; anume Norvegia, o multiplă campi­oana olimpică, mondială și euro­peană. Deși specialiștii în handbalul european nu creditau formația noastră cu prea multe șanse în fața teribilului adversar din nordul continentului, fetele pregătite de antrenorul spaniol Ambros Martin au arătat că au încercat să facă totul pe teren pentru a-și depăși condiția și a se ridica la nivelul unei echipe de-a dreptul stelară. Totuși, experiența nordicelor, coroborată cu anumite erori în defensiva noastră, au făcut ca soarta întâlnirii să fie decisă în favoarea redutabilei campioane europene en-titre.

Începutul primei reprize ne-a dat speranțe

România a început destul de curajos partida și a pus la grea încercare defensiva gazdelor. Trico­lorele au jucat bine în debut și au lăsat senzația că ar putea obține un rezultat favorabil. Cristina Neagu a fost foarte aproape de a duce Ro­mânia la trei goluri în fața nordi­celor, însă bara s-a opus desprin­derii. Elevele lui Ambros Martin au demonstrat, în continuare, dispo­nibilitate la efort, s-au luptat de la egal la egal cu norvegiencele. Dar, din păcate, așa cum s-a întâmplat și la Jocurile Olimpice din vară, defensiva a fost unul dintre punctele slabe ale trupei noastre. Norvegianca Nora Mork și-a arătat însă clasa și a tras efectiv echipa după ea pe finalul primei reprize. La pauză, Norvegia a fost echipa care a intrat la cabine în avantaj, nordicele având un avantaj de două goluri, scor 13-11.

Am tras tare și în repriza secundă, dar norvegiencele au fost mai bune

Timpul petrecut la vestiare și sfaturile antrenorului Martin au menținut tonusul fetelor noastre. Tricolorele au demonstrat și după pauză că au intrat pe teren să se lupte de la egal la egal cu mai titratele adversare și că evoluția bună de pe parcursul primei reprize nu a fost întâmplătoare. România a părut mai sigură în defensivă pe parcursul actului secund și a limitat posibilitățile nordicelor de a mai înscrie cu lejeritate în poarta apărată destul de bine de Paula Ungureanu. De asemenea, și tânăra Denisa Dedu, trimisă între buturi, s-a achitat foarte bine de sarcinile primite. Totuși, România avea nevoie să și înscrie fiindcă era condusă de Norvegia. Dificila misiune de a marca a căzut pe umerii unora dintre cele mai valoroase jucătoare ale echipei noastre, așa cum sunt Cristina Neagu și Eliza Buceschi. România a fost foarte aproape de a restabili egalitatea pe tabela de marcaj, în preajma minutului 40. Din păcate, într-un moment crucial pentru soarta partidei, Eliza Buceschi a ratat o lovitură de la șapte metri. Tricolorele au resimțit acest moment și, coroborat cu câteva eliminări destul de ușoare dictate împotriva noastre, norvegiencele au trecut din nou la cârma partidei. România a mai avut o neașteptată posibilitate a obține un punct pe finalul partidei însă o altă eliminare, dictată la Cristina Neagu, a pe­cetluit și cea din urmă șansă a fetelor noastre de a scoate un punct.

Suporterii români, la înălțime

Gongul de final al întâlnirii de luni seara a consfințit ceea ce specialiștii handbalului anticipau: superioritatea Norvegiei în fața României. Partida s-a încheiat cu victoria nordicelor la două goluri diferență, scor 23-21. Totuși, în pofida eșecului suferit, româncele trebuie felicitate pentru curajul de a se prezenta cu fruntea sus și de a lupta până în ultimele minute pentru obținerea unui rezultat pozitiv. Din partea noastră, cele mai bune marcatoare ale partidei au fost Cristina Neagu – 6 goluri, Laura Chiper – 5 goluri și Eliza Buceschi – 4 goluri. De partea cealaltă, din partea norvegiencelor au strălucit trei jucătoare de mare clasă, care ar putea face oricând parte dintr-o echipă „all star” a lumii. Ne referim aici la: Mork – 7 goluri, Herrem – 5 goluri și Kristiansen – 5 goluri. Ar mai fi de amintit și faptul că, în celălalt meci al Grupei D (din cadrul cpreia face parte și România), Rusia a trecut, cu ceva emoții de Croația. La finalul celor șase meciuri din grupă, primele trei clasate vor face pasul către faza a doua a grupelor.
De asemenea, trebuie men­ționat și spiritul fair-play al nume­roșilor suporteri români prezenți în Suedia pentru susținerea repre­zentativei tricolore de handbal feminin. Românii din tribune le-au încurajat în permanență pe fete și le-au aplaudat la final, în pofida eșecului.

Posting....