Du-te la...

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

24 octombrie 2020

Bătălia pentru izlazul din Frâncești continuă


Scriam, zilele trecute, despre o intervenție a unor cetățeni din comuna Frâncești, crescători de animale, despre licitația ce trebuie să se țină pentru un izlaz din zonă. Persoanele care au ajuns la redacția noastră erau nemulțumite de întârzierea licitației, în opinia lor totul pentru a ajuta o asociație ce încă nu are avizele de funcționare. Redăm mai jos cele câteva rânduri lăsate la redacție de către Budihoi Cosmin-Ionuț: „Subsemnatul, Cosmin Ionuț Budihoi, domiciliat în sat Moșteni, localitatea Frâncești, jud. Vâlcea, vă informez că viceprimarul localității Frâncești, Baicu Ovidiu, dorește să permită participarea Asociației Lunca la licitația publică pentru trupurile de pășune din localitate, din data de 22 mai a.c., asociație care a luat ființă zilele acestea, asociație pentru care domnul Baicu Ovidiu, în calitate de președinte al Comisiei de Licitație a săvârșit numeroase abuzuri în serviciu în complicitate cu primarul Troculescu Ion, care sprijină această Asociație din umbră, mama sa fiind în asociație cu cel mai mare număr de capete de bovine, încălcând Legea 34 a pășunatului, încălcând hotărârile Consiliului Local Frâncești, amânând la nesfârșit această procedură de licitație până când Asociația de crescători Lunca a luat ființă, scopul fiind cele 222 ha și cei 35 de mii euro, bani proveniți din subvenția APIA. Menționez că, conform legii pășunatului și caietului de sarcini, toată procedura de licitație trebuia finalizată până în data de 1 mai, dată la care această Asociație nu a existat din punct de vedere legal. Precizez că, perioada de pășunat, conform legii în vigoare, este 1 mai – 30 noiembrie. Menționez că, conform legii pășunatului și caietului de sarcini, și hotărârii CL Frâncești, din data de 9 februarie, „orice persoană fizică sau asociație de crescători care nu este înregistrată în RNE și Registrul Agricol până la hotărârea de consiliu adoptată în 9 februarie  nu este eligibilă și nu are drept de a participa la licitație publică, conform legii”. Precizez că în localitatea Frâncești legea a dispărut cu totul, luând locul infracțiunilor și abuzurilor la tot pasul în dauna noastră, a crescătorilor de animale, plătitori de taxe și impozite și sper ca legea, până la urmă, să triumfe”.
„Vicele” Baicu explică: „Licitația s-a ținut, dar nu au fost decât trei ofertanți, pentru trupuri diferite. Nu puteam oferi, în mod direct, de la prima înfățișare. Așa spune legea. S-a amânat conform caietului de sarcini și va avea loc peste zece zile. Următoarea licitație se va ține pe 22 mai. Dacă nu se prezintă nimeni, se atribuie asociației băieților în mod indirect, dar nu putea fi atribuită de la prima înfățișare, adică direct”. La rândul său, primarul Troculescu a precizat clar că mama sa nu deține atât de multe capete de animale cum spune Budihoi, nu se bagă în desfășurarea licitației, neavând nicio treabă cu aceasta.

Etichete: , ,

2 Răspunsuri “Bătălia pentru izlazul din Frâncești continuă”

 1. cetatean francesti
  19 mai 2015 din 07:30

  sunt foarte multe inadvertențe. domnul Budihoi să spună în primul rând că fratele său este Consilier local. In HCL nr. 9 este vorba de înregistrarea animalelor in registru agricol pana la data apariției hotărârii. Să spună ”dom” prefesor” de ce a fost amânată licitația?! pentru că grupul de cetățeni, care s-a sesizat că nu este în regulă ca un sat întreg să rămână fără pășune, a procedat la formularea unei contestatii !!!! pentru încălcarea perioadei de depunere documente și anuntul din ziar și ulterior a contestat printr-o Plângere prealabilă și HCL-ul 9/2.02.2015 atat la Autoritatea Publică Locală cât și la Instituția Prefectului. Este adevărat , în toată această perioadă cetățenii au făcut demersurile pentru a se înființa Asociația. Lucru întâmplat pe data de 12 mai 2015. Conform OU 63/2014 publicată în M.Of. partea I din 7 octombrie 2014 – citez : ”Art. I pct. 1 . La art. 2, lit d) va avea următorul cuprins:
  ”d) utilizatorul de pășuni și fânețe – crescător de animale, persoană fizică având animalele înscrise în RNE / crescător de animale , persoană juridică, constituită conform prevederilor Codului civil, având animale proprii SAU ALE FERMIERILOR MEMBRII înscrise în RNE…..”

 2. cetatean francesti
  19 mai 2015 din 07:42

  Licitatia este pentru fiecare trup de pășune!!!!!!
  Fratele domnului fiind CONSILIER LOCAL nu a putut face distincția asupra mențiunii că ” adeverința de rol va fi eliberată pentru ANIMALELE deținute de solicitanți și înregistrate în REGISTRUL AGRICOL LA DATA APARIȚIEI HCL NR. 9 în 2 feb 2015” nu în RNE unde fiecare proprietar de animale apare și o dovedește cu pașaportul animalului.

Poți comenta aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole de la Actualitate