AU TRECUT TREI LUNI de când Daniela Oteșanu îl întreba pe ministrul Agriculturii (fostul) ce se poate face pentru ca litrul de ulei să nu ajungă la prețuri aberante. Răspunsul îl simțim deja…


Acum vreo trei luni, scriam, în paginile ziarului nostru, despre cum Daniela Oteșanu, deputat de Vâlcea, îl întreba, printr-o interpelare, pe Adrian Chesnoiu (ministrul Agriculturii la acea vreme), ce se poate face pentru ca prețul uleiului din magazinele românești să nu ajungă la sume aberante. De pildă, șase euro/litru, așa cum ajunsese în Germania încă din lunile aprilie-mai anul acesta. Știm, unii au spus și atunci și ar spune și acum că în România nu este aceeași putere de cumpărare ca în Germania și, deci, aici nu se poate ajunge la un asemenea preț. Da și… nu, am spune noi, așa cum a spus și Daniela Oteșanu.
Nu trebuie să uităm că în Uniunea Europeană este piață liberă, mărfurile și capitalul circulă liber. Și, deci, ce l-ar împiedica pe producătorul român de ulei să vândă produsul său în Germania, acolo unde ar obține prețuri mai bune!?
Nu știm ce o fi răspuns fostul ministru Chesnoiu la întrebarea Danielei Oteșanu, dar pare că de făcut nu se poate face ceva în privința prețurilor uleiului. Și vedem că Daniela Oteșanu, economist, a intuit bine prețul viitor al uleiului. Sigur, încă nu a ajuns la șase euro, așa cum era în Germania prin luna mai (și să sperăm că nu se va ajunge chiar acolo), dar, din câte vedem, de pe la vreo 1,5 euro/litru cât era prin primăvară, a ajuns lejer la 3 euro/litru. Să sperăm că finalul iernii grele care urmează nu ne va aduce un incredibil, senzațional și de necrezut preț al uleiului de… 29,99 lei/litru!