Amenzi de 5.800 lei la unitățile alimentare din județ


• prin ordinul prefectului Renga, au fost sancționate patiseriile ce nu respectau igiena la locul de muncă
Două comisii mixte, constituite prin Ordin de Prefect, au început să efectueze din data de 13 iunie mai multe controale la unitățile de alimentație publică, dar și la unitățile care produc și comercializează produse de panificație și patiserie-cofetărie, de pe raza județului Vâlcea. Echipele de control verifică respectarea condițiilor igienico-sanitare, a normelor de igienă sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor și de protecția a consumatorului.
Primele controale efectuate s-au finalizat, în cele mai multe cazuri cu sancționarea contravențională a operatorilor economici. Astfel, în cazul celor trei laboratoare de patiserie verificate, două au fost sancționate contravențional cu amendă în valoare totală de 1.300 de lei, principala abatere fiind nerespectarea normelor aflate în vigoare privind domeniul sănătății publice. De asemenea, în privința controalelor realizate în unitățile de alimentație publică, desfășurate în prima etapă în zonele cu potențial turistic deosebit din județ, acestea s-au finalizat cu verificarea a opt societăți și cu aplicarea a cinci amenzi în valoare totală de 4.500 lei. Neregulile constatate de către membrii comisiilor mixte vizează, în cea mai mare parte, ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare și lipsa certificatelor de instruire profesională privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă, conform reglementărilor legale în vigoare.
Comisiile constituite prin Ordin de Prefect sunt alcătuite din reprezentanți ai Instituției Prefectului- Județul Vâlcea, ai Direcției de Sănătate Publică Vâlcea, ai Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vâlcea, precum și ai Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Vâlcea. Acțiunile de control vor fi realizate săptămânal. Datele ne-au fost furnizate de către Radu Renga, prefectul județului Vâlcea.