ACUM 33 DE ANI…


România era în clocot acum 33 de ani! Și-a câştigat libertatea în stradă: „Vrem libertate!” Și libertatea a fost câștigată cu sânge. În decembrie 1989, la Timișoara, în București și Sibiu, la Cluj și în alte orașe din țară au murit peste 1.000 de români, în marea lor majoritate tineri, iar alți peste 3.000 au fost răniţi.
Glasurile celor din morminte se aud și astăzi: „Jos comunismul!”, „Jos Ceaușescu!” Și încă se mai aude un strigăt de durere: „După decembrie 22, cine a tras în noi?” Se caută în continuare vinovaţii pentru acel masacru. „Dosarul Revoluţiei”, cum a fost numit, cuprinde mii și mii de pagini. Dosarul ba este deschis, ba este închis, judecătorii constată superficialitatea cu care s-au făcut cercetările, iar procurorii militari anunţă extinderea urmăririi penale… Și „jocul” continuă! Din morminte, se aud însă glasurile celor uciși: „Când se va face dreptate?”
Este o întrebare grea. Cineva spunea: „Istoria contrafactuală este seducătoare, dar nu neapărat foarte aproape de o cercetare serioasă”. Deci, sperăm că adevărul va ieși la lumină, cândva.