A fost greu, a durat mult, dar în sfârșit s-a stabilit: Contractul cadru din sănătate intră-n vigoare la 1 iulie


Zilele trecute, Guvernul României a decis ca, de la 1 iulie, să intre-n vigoare contractul cadru din sănătate. Până-n prezent, spitalele și celelalte unități din sistemul medical funcționau în baza actelor adiționale, existând chiar opinia ca aceste contracte să fie semnate și la finalul anului. Lucrurile s-au reglementat, târziu ce-i drept, iar contractele vor intra-n vigoare de la 1 iulie.
Contactat, managerul Spitalului Orășenesc Brezoi, dr. Vasile Cerbu, a precizat că mai trebuie aprobate normele metodologice: „Probabil vom semna contractul chiar în iulie, dar cu începere de la 1 a lunii. Oricum, finanțarea va veni în august”.
Spitalul Orășenesc Brezoi nu duce lipsă de medicamente, materiale sanitare, toate acestea fiind asigurate în baza parteneriatului cu Fundația olandeză „Padre Pio”.

Noutățile contractului cadru

Prin noul Contract Cadru se vor asigura mai multe servicii pentru asigurați. La acestea se adaugă un cadru de reglementare pentru gestionarea mai bună a sistemului SIUI și a cardurilor de asigurați așa încât aceștia să nu mai fie afectați de disfuncționalități tehnice. De asemenea, se are în vedere suplimentarea valorii plăților pentru medicina de familie și tratamentul ambulator așa încât aceste categorii de personal medical să se armonizeze cu prevederile Ordonanței de Urgență privind salarizarea în sectorul bugetar.
Important de subliniat este și obligativitatea ca toți actorii din sistemul sanitar (Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Casele Județene, Direcțiile de Sănătate Publică și furnizorii de servicii) să aibă întâlniri trimestriale în care vor analiza calitatea serviciilor furnizate asiguraților și vor putea aduce și pe parcurs îmbunătățiri la funcționarea sistemului, dacă acestea vor fi considerate necesare.