Pompierii, la datorie


Două zile, două incendii la ghenele de gunoi din Râmnic
Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „General Magheru” Vâlcea au intervenit, în data de 3 februarie, la ora 10.59 şi în data de 4 februarie, la ora 04.09 pentru stingerea a două incendii produse în Râmnicu Vâlcea, pe străzile Mihai Eminescu şi Tineretului, pe domeniul public al oraşului la două gheene de gunoi. Până la stingerea incendiilor, au ars deşeuri menajere. La scurt timp de la sosirea pompierilor la locul intervenţiei, flăcările au fost stinse, înainte ca acestea să se propage la alte bunuri din apropiere. Cercetările efectuate arată că ambele incendii ar fi fost declanşate în mod intenţionat de persoane necunoscute.

Gospodărie din Tetoiu, în flăcări
Un alt incendiu la care au intervenit pompierii militari ai ISU Vâlcea s-a declanşat, în data de 4 februarie, la ora 04.09, în comuna Tetoiu, satul Ţepeşti, în gospodăria unui cetățean. Flăcările s-au declanşat la o anexă gospodărească (magazie). Până la stingerea incendiului au ars: acoperişul anexei, construit din lemn cu învelitoare din tablă, pe o suprafaţă de aproximativ şase mp. şi astereala casei de locuit aflată lângă anexă pe o suprafaţă de 8 mp. La scurt timp de la sosirea pompierilor la locul intervenţiei, incendiul a fost stins, înainte ca flăcările să se propage la întregul imobil. Cercetările preliminarii efectuate la faţa locului arată că incendiul s-ar fi declanşat de la scânteile rezultate de la coşul pentru evacuarea fumului, rămas necurăţat înaintea folosirii sistemului de încălzire.

Coșul pentru evacuarea fumului, necurățat, a distrus o locuință
Pompierii militari ai ISU au fost solicitaţi pentru stingerea unui alt incendiu, în data de 3 februarie, la ora 10.59 în oraşul Brezoi, pe strada Unirii, în gospodăria unei femei. Flăcările s-au declanşat la nivelul coşului pentru evacuarea fumului rămas necurăţat înaintea folosirii sistemului de încălzire. La scurt timp de la sosirea pompierilor la locul intervenţiei, incendiul a fost stins, înainte ca flăcările să se propage şi la alte bunuri din apropiere. Cercetările preliminarii arată că incendiul s-ar fi declanşat în urma folosirii sistemului de încălzire fără ca acesta să fie curăţat de funingine. Pentru evitarea unor situaţii asemănătoare, recomandăm respectarea următoarelor reguli privind folosirea sistemelor de încălzire: verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii; coşurile de fum trebuie curăţate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare; coşurile de fum trebuie izolate termic faţă de elementele combustibile ale planşeului sau acoperişului (grinzi, astereală de lemn şi altele asemenea).