14 vâlceni, prinși muncind „la negru”


Luna trecută, inspectorii muncii vâlceni au prins pe picior greșit mai mulți angajatori care aveau la muncă 14 persoane fără a li se întocmi acte. În plus, tot la capitolul Relații de muncă, ITM Vâlcea a aplicat 45 de sancțiuni contravenționale, din care 33 avertismente și 12 amenzi în valoare de 70.600 lei.
Principalele neconformităţi constatate în controalele efectuate au fost: neîncheierea în formă scrisă a contractului individual de muncă; netransmiterea datelor referitoare la angajarea salariaţilor în Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor în format electronic; neplata drepturilor salariale; neexecutarea de către angajatori a clauzelor din Contractul Colectiv de Muncă şi Contractul Individual de Muncă; neîntocmirea foilor colective de prezenţă; neacordarea repausului săptămânal;neplata orelor suplimentare; neplata orelor de noapte; nerealizarea măsurilor dispuse de inspectorii de muncă în procesele verbale de control.
Tot în această perioadă, la I.T.M. Vâlcea au fost înregistrate 51 de sesizări privind nerespectarea prevederilor legale referitoare la încheierea, executarea, modificarea şi suspendarea contractelor individuale de muncă, precum şi neacordarea drepturilor salariale, neacordarea repausului săptămânal, nerespectarea clauzelor din Contractul Colectiv de Muncă, etc. Datele ne-au fost furnizate de inspectorul șef ITM Vâlcea, Ion Tănăsoiu.