VIN AJUTOARE BĂNEȘTI pentru răniții în explozia de la Băbeni și pentru familiile celor decedați


Marți după-amiaza, în ședința de Guvern, Executivul a adoptat o hotărâre pentru sprijinirea familiilor aparținătoare victimelor exploziei produse la Uzina Mecanică Băbeni S.A., în data de 18 noiembrie 2021. Astfel, a fost aprobată acordarea de ajutoare de urgență din creditele bugetare aprobate cu această destinație în bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale pe anul 2021 familiilor ai căror membri au decedat sau au fost răniți în explozie, indiferent de veniturile acestora.
Sumele pe care Guvernul le-a aprobat sunt următoarele:
a) 7.500 lei pentru fiecare persoană decedată;
b) 5.000 lei pentru fiecare persoană rănită;
c) 2.500 lei pentru fiecare persoană aflată în șoc traumatic.
Aceste ajutoare se plătesc soțului/soției ori rudelor directe de gradul 1 sau 2 ori, în lipsa acestora, persoanei fizice care demonstrează cu documente doveditoare că s-a ocupat de organizarea înmormântării, în cazul persoanelor decedate, sau, după caz, declarație pe propria răspundere că se ocupă de îngrijirea persoanei rănite.

Banii trebuie plătiți până la sfârșitul anului

În context mai este de menționat că plata efectivă a ajutorului de urgență se efectuează pe baza prezentării actului de identitate al persoanelor amintite mai sus și al documentului care atestă relația de rudenie sau căsătoria cu victima. Ajutoarele de urgență se plătesc de către agențiile județene pentru plăți și inspecție socială unde au domiciliul familiile victimelor, până cel târziu la 31 decembrie 2021.