VETERANII AFGANISTANULUI, față-n față cu preșcolarii și elevii din Costești și Tomșani


CMJ Vâlcea i-a avut invitați în cadrul unei activități de promovare printre copiii celor două localități pe vânătorii de munte care s-au remarcat în luptele cu talibanii
Vânătorii de munte ai Batalionului 33 „Posada” implicați în exercițiile care se desfășoară între 6-8 iunie în poligonul temporar de tragere de la Văleanu au fost în centrul atenției la prezentarea făcută de către Centrul Militar Județean Vâlcea în fața elevilor din Costești și Tomșani. Militarii cu câte două stagii în teatrul de operațiuni din Afganistan le-au destăinuit secretele și sacrificiile vieții kaki fiind ajutați și de prezența incitantă a aruncătorului de grenade 120 mm, a mitralierei 7,62 mm, a celebrei Puști Semiautomate cu Lunetă, a mitralierei de 5,45 mm sau a temutului AG 7.
Apărută la 1 iunie 1969, odată cu Brigada 4 Vânători de Munte Posada, cea căreia i se subordona, unitatea de elită era specializată în lupta în teren muntos împădurit, executând misiuni și aplicații pentru apărarea teritoriului și economiei naționale. La 20 octombrie 1969, i s-a înmânat Drapelul de luptă.
La 1 iunie 2001, batalionul a intrat în subordinea Brigăzii 2 Vânători de Munte, „Sarmizegetusa” cu sediul la Braşov şi a început procesul de operaţionalizare pentru a deveni forţă destinată NATO. Prin această transformare, s-a trecut de la statutul de unitate de instrucţie la cel de unitate operaţională, având noi misiuni, iar încadrarea a căpătat o nouă dimensiune şi anume trecerea de la încadrarea militarilor în termen la cei profeşionişti. Din 15 august 2008, Batalionului 33 Vânători de Munte i se atribuie denumirea onorifică „Posada” și participă la mai multe misiuni internaţionale: UNAMI, în teatrul de operaţiuni Irak, în perioada septembrie 2005-martie 2006, cu un detaşament de valoare companie – comandant detaşament, cpt. Marius Căvescu; ISAF, în teatrul de operaţiuni Afganistan, provincia Zabul, în perioada iunie 2007-ianuarie 2008, cu un detaşament de tip batalion.
În februarie-august 2015, în Afganistan a fost îndeplinită ultima misiune a unităţii, desfăşurată împreună cu militarii americani şi au constat în principal în acordarea de asistenţă autorităţilor guvernamentale în vederea menţinerii unui climat de securitate în zona de responsabilitate, asigurarea libertăţii de mişcare, sprijinul populaţiei locale şi instruirea forţelor de securitate ale ţării gazdă.