Un singur agent economic din Vâlcea aderă la învățământul dual


Învățământul dual, tot un învățământ profesional, dar cu mai multe facilități, a fost introdus la nivel de județ, la cererea unui agent economic. Astfel, în acest moment, există o singură propunere din partea unei firme privind înființarea, la Colegiul de Silvicultură și Pro­tecția Mediului Râmnicu Vâlcea, a unei clase cu profil mecanic auto și utilaje industriale.
Potrivit declarației șefei învățământului vâlcean, Andra Bică (foto), deși toate unitățile școlare au disponibilitatea pentru o astfel de clasă, fiecare liceu cu învățământ profesional poate aborda agenți economici pentru învățământ dual, la această oră nu s-a arătat interesată decât o firmă.
„Prin învățământul dual se asigură pregătirea practică a elevilor, se acordă burse și au loc alte activități de formare într-o meserie. Se încheie contracte cu agenți economici, unități de învățământ și unități administrativ-teritoriale. Agenții economici au parte de multe facilități fiscale, iar totul se finalizează cu examen de calificări. Copiii au parte de echipamente gratuite, transport gratuit, practică la agenți economici”, a declarat inspectorul școlar general, Andra Bică.
De ce nu solicită mai mulți agenți economici clase de învățământ dual, dacă există atâtea facilități fiscale? Ei bine, reprezentanții din învățământ, dar și sindicaliștii din domeniu cred că lipsa unei clauze care să prevadă angajarea elevilor pe o perioadă, la agentul economic, e de vină. Mai precis, agenții economici intervin pentru formarea elevilor, le oferă facilități, dar nu au și garanția că, la finalizarea cursurilor, îi vor avea ca angajați. Sindicalistul Ionel Vâncea este de părere că ar fi nevoie de un efort din partea agenților economici, de stimulare a elevilor: salarii mai mari, condiții optime de muncă.
Concluzia prefectului de Vâlcea, Florian Marin, prezent la dezbatere, a fost aceea că învățământul dual trebuie mediatizat mai bine în rândul agenților economici, a reprezentanților unităților administrativ teritoriale.