„Societățile cu datorii au fost «exterminate» sau abia supraviețuiesc”


• declară fostul deputat Grigore Răban, actualmente președinte CARP Râmnicu Vâlcea, privind o interpelare în Parlament, din 1995, legată de datoriile către stat ale unor societăți

În 1995, una din interpelările deputatului de la acea vreme, Grigore Răban, actualmente președintele CARP Râmnicu Vâlcea, viza datoriile înregistrate de câteva societăți către stat ,societăți care astăzi, fie nu mai există, fie încearcă să supraviețuiască. Ideea este că încă din 95 s-a pus problema acelor societăți. Redăm mai jos, problemele ridicate de deputatul Răban și răspunsul primit din partea secretarului Camerei Deputaților, Laszlo Borbely: „În județul Vâlcea, sunt peste 120 mii pensionari dintre care aproape 80 de mii sunt pensionari de stat. Există pericolul ca pensiile acestora să nu poată fi onorate la timp din lipsa resurselor financiare. La nivelul județului Vâlcea, restanțele regiilor autonome și ale societăților comerciale cu capital majoritar de stat se ridică al suma de 16,7 miliarde lei. Topul datornicilor care sunt în restanță de luni de zile cu plata asigurărilor sociale este: Exploatarea minieră Berbești Alunu – 11,2 miliarde lei, SC Vâlceana SA – 1,3 miliarde lei, SC Hervil SA – 0,9 miliarde lei, SC Finca SA. – 0,7 miliarde lei. Întrebări:
1. Având în vedere faptul că situația din județul Vâlcea nu este singulară și că pe total țară suma restantă este de 900 miliarde lei, cum și în ce mod va soluționa Guvernul această deosebit de importantă problemă socială pentru a asigura plata pensiilor lunar la termenele prevăzute?
2. Având în vedere că se apelează la rectificări în cadrul bugetului de stat, pentru acoperirea acestor necesități stringente, ce sectoare vor fi văduvite de aceste sume și ce repercusiuni vor avea asupra activității lor?”
Răspunsul ministrului pentru relația cu Parlamentul, Petre Ninosu:
„În anul 1995, veniturile cuvenite bugetului asigurărilor sociale de stat s-au încasat cu foarte mare greutate. ..Situația sesizată la nivelul județului Vâlcea de domnul deputat Grigore Răban desigur nu este singulară. …Pe lângă intensitatea acțiunilor de control pentru încasarea tuturor veniturilor cuvenite bugetului asigurărilor sociale de stat, s-au întreprins și o serie de măsuri în plan legislativ…și anume: – plata salariilor să se efectueze simultan cu cea a contribuțiilor datorate fondurilor asigurărilor socfiale de stat, sub control bancar; nevirarea contribuțiilor datorate fondului pensiei suplimen­tare și a celor pentru fondul de șomaj să constituie «deturnare de fonduri» în înțelesul art.302 din Codul Penal; dispozițiile de încasare introduse de organele Ministerului Muncii și Protecției Sociale în vederea încasării contribuțiilor datorate fondurilor de asigurări sociale să constituie titluri executorii pe care banca să le onoreze fără acceptul debitorilor, înaintea oricăror altor plăți. …în prezent, bugetul asigurărilor sociale de stat dispune…de disponibilități care asigură plata în totalitate și la termen a drepturilor cuvenite asiguraților sistemului, iar , în situația unui deficit temporar, acesta se acoperă, potrivit Ordonanței 66/1994, din fondurile trezoreriei statului sub formă de credite. Referitor la cea de-a doua întrebare, arătăm că, întrucât bugetul asigurărilor sociale de stat, din care se finanțează plata pensiilor cuvenite pensionarilor acestui sistem este complet autonom față de bugetul de stat, rectificarea acestuia din urmă nu are nici un impact asupra primului”. Ce spune, în prezent, președintele CARP Râmnicu Vâlcea de situație!? „Îmi este foarte greu să interpretez azi, după 20 de ani, că intervenția mea parlamentară, scrisă, din 13.11.1995, ar fi determinat luarea unor măsuri dezastruoase privind «exterminarea» societăților nomina­lizate în aceasta și nu a unor măsuri de îmbunătățire a activității acestora și nemijlocit a condițiilor de muncă, a vieții personalului muncitor din acestea, ca și consecințe deosebite ale părinților lor, ale copiilor etc. La cea dată, am sperat nespus de mult că intervenția mea, izvorâtă din condițiile grele cu care se confruntă societatea, va fi analizată de organele în drept, luându-se apoi măsurile necesare pentru o perioadă mai lungă, asiguratorie tuturor proble­melor sociale, printre care și ale pensionarilor. Îmi pare rău că așteptările mele au fost înșelate”.