SIMPOZION REGIONAL la Arhiepiscopia Râmnicului


Arhiepiscopia Râmnicului și Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județeană „Matei Basarab” – Vâlcea, Centrul de cercetări istorice „Pr. Dumitru Bălașa” desfășoară joi, 27 mai 2021, cu începere de la ora 11.00, la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, în cadrul programului de cercetări istorice „Pe urmele eroilor și martirilor neamului”, simpozionul regional „De la Mihai Viteazul, Tudor Vladimirescu și Alexandru Ioan Cuza la Ferdinand I”. Cu acest prilej este organizată și festivitatea de decernare a medaliei și diplomei aniversare „100 de ani de la recunoașterea internațională a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918” (manifestare reprogramată de mai multe ori din cauza pandemiei de Coronavirus).

Programul evenimentului de joi

1.Deschiderea manifestării
• Imnul Național și Imnul Eroilor, în interpretarea Fanfarei Județene „Constantin Brâncoveanu” a Consiliului Județean Vâlcea;
• Cuvânt de binecuvântare din partea ÎPS dr. Varsanufie – Arhiepiscopul Râmnicului.
2.Simpozionul regional „De la Mihai Viteazul, Tudor Vladimirescu și Alexandru Ioan Cuza la Ferdinand I”
• „Revoluția de la 1821 și eroul-martir Tudor Vladimirescu”. Vor susține prezentări prof. dr. Gabriel Croitoru (cercetător științific III în cadrul Institutului de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopșor” al Academiei Române) – „Revoluția română de la 1821. Repere istoriografice” și prof. dr. Georgeta Ghionea (cercetător științific III în cadrul Institutului de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopșor” al Academiei Române) – „Luptele de la Drăgășani și împrejurimi din mai-iunie 1821”.
„Principiul statului național în istoria românilor. Făurirea României Mari”. Va susține o prezentare conf. dr. Tudor Rățoi – „De la marele voievod și domn Mihai Viteazul la Regele Ferdinand I”.
3.Decernarea medaliei și diplomei aniversare „100 de ani de la recunoașterea internațională a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918”.
4.Încheierea manifestării
Recital de muzică patriotică din repertoriul național susținut de Fanfara Județeană „Constantin Brâncoveanu” a Consiliului Județean Vâlcea.
Moderatorii întâlnirii vor fi Eugen Petrescu – istoric, președintele Filialei Județene „Matei Basarab” – Vâlcea și col. (rtr) Nicolae Ștefănescu – vicepreședintele filialei.