Senatorul Romulus Bulacu atrage atenția: O nouă criză a medicamentelor


Prin intermediul unei interpelări adresată ministrului Sănătății, Sorina Pintea, senatorul liberal Romulus Bulacu a tras un semnal de atenție față de o posibilă nouă criză a medicamentelor. În rândurile următoare, prezentăm integral conținutul interpelării senatorului liberal vâlcean:
„Săptămâna trecută, printr-un comunicat de presă remis mass mediei, Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR) a atras atenţia că mii de medicamente ieftine riscă să fie scoase din producţie sau delistate în perioada imediat următoare, printre ele aflându-se medicamente esenţiale în tratamentul cancerului, al afecţiunilor cardiovasculare, neurologice şi gastrointestinale, principala cauză fiind taxa clawback, aplicată «în mod uniform» atât medicamentelor scumpe, cât şi celor ieftine.
Pentru a salva medicamentele ieftine şi a da «o gură de oxigen» industriei locale producătoare de medicamente, reprezentanţii APMGR propun introducerea imediată a calculului diferenţiat al taxei clawback pentru medicamente, pentru care propun un sistem nou, anume diferenţierea în funcţie de preţ, dar şi aprobarea introducerii de noi medicamente pe lista celor compensate doar cu alocare de finanţare suplimentară sau prin contracte cost-volum sau cost-volum-rezultat. «Măsura ar îngheţa cuantumul taxei clawback prin controlul eficient al consumului, protejând medicamentele ieftine şi ar fi şi eficientă pentru bugetul de stat întrucât ar acorda discounturi mai mari prin acest tip de contracte», arată APMGR.
Se pare că toate avertismentele medicilor și industriei farmaceutice sunt ignorate de Ministerul Sănătății, deși criza medicamentelor ieftine afectează în principal pe cei mai năpăstuiți dintre români. Pe cale de consecință, doamnă ministru, cu autoritatea de care dispuneți, vă rog să-mi comunicați:
1.Care sunt măsurile pe care le veți lua pentru a evita o nouă criză a acestor medicamente?
2.Pentru încurajarea producției farmaceutice autohtone, aveți în vedere să aplicați solicitările APMGR, respectiv scoaterea taxei de clawback sau diminuarea ei?
Solicit răspuns scris.”