Senatorii au dat de pământ cu legea anti-fumat


• buni prieteni cu nicotina, parlamentarii au „îmblânzit” controversata lege

Hulită de unii, apreciată de alții și zeificată de medici, legea anti-fumat pare să fi căzut în… desuetudine. Desigur, nu în adevăratul sens al cuvântului fiindcă ea există și trebuie respectată. Totuși, nu mai departe de săptămâna trecută, senatorii au fost destul de generoși cu fumătorii și au introdus „portițe” importante în această lege.
Și, ca să încetăm cu ironiile la adresa acestei legi ce părea foarte drastică la un moment dat, vă spunem ce au decis parlamentarii noștri: se poate din nou fuma în spații închise, în locuri separate și izolate (ca și până acum), cu obligativitatea proprietariilor de a indica și aceste spații și de a scrie vizibil că fumatul este permis. Văzând aceste modificări în lege nu putem decât să credem că senatorii care au fost de acord cu „îmblânzirea” legii anti-fumat iubesc foarte mult nicotina!

Cum arată acum textul de lege?

Amendamentul propus de Comisia Juridică a Senatului a fost discutat în plen, el trecând cu 76 de voturi pentru. Amendamentul prevede, printre altele, redefinirea spațiului public închis, așa cum este scris în rândurile următoare: „Prin spaţiul public închis se înţelege orice spaţiu accesibil public sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu excepţia spaţiilor cu destinaţie locativă”.

Medicii au scăpat de o muncă ingrată: convingerea pacienților din spitalele de psihiatrie că nu au voie să fumeze!

De asemenea, senatorii s-au gândit la o categorie aparte de fumători: cei care se află în spitalele de psihiatrie. Sau mai bine zis la medicii de acolo! Asta fiindcă personalul medical a scăpat de o muncă foarte ingrată, aceea de a-i convinge pe bolnavi că nu au voie să fumeze în interior. Noile modificări ale legii presupun și permiterea fumatului în spații special amenajate și destinate exclusiv pacienților din spitalele de psihiatrie.