Şahistul Bogdan Deac participă la Campionatul Mondial din India


sah• vâlceanul se luptă cu 138 de sportivi din 46 de ţări

Aşa după cum aţi aflat din numere anterioare ale publicaţiei noastre, în perioada 5-20 octombrie în oraşul Pune din India se desfăşoară Campionatul Mondial de Şah pentru Tineret, întrecere destinată concurenţilor cu vârsta sub 20 de ani. Competiţia este una foarte puternică, dat fiind fapul că aici concurează elita şahului mondial, India fiind recunoscută drept patria acestui sport. Astfel, în grupa băieţilor participă 139 sportivi din 47 de ţări, dintre care 18 mari maeştri şi 20 maeştri internaţionali. La fete se întrec 78 de participante din 32 de ţări, dintre care cinci mari maestre şi 11 maestre internaţionale! România este reprezentată la cea mai tare competiţie dedicată juniorilor prin vâlceanul Bogdan Daniel Deac (foto, dreapta) şi ieşeanca Ioana Gelip.

Deac a obţinut o victorie în prima rundă. Ulterior a remizat cu principalul favorit al întrecerii!

Deja, în primele faze ale competiţiei, Bogdan Deac a confirmat aşteptările şi a obţinut primele rezultate notabile. Vâlceanul l-a învins pe Aradhya Garg din ţara gazdă, iar în runda a doua a remizat cu principalul favorit al întrecerii, marele maestru rus Fedorseev Vladimir (ELO 2661). În runda a treia, Bogdan va întâlni un mare maestru armean, Grigorian Karen, numărul opt la nivel mondial (ELO 2591). Mai trebuie specificat faptul că, tocmai în aceste zile în care este prezent la Mondialul din India, Bogdan va împlini frumoasa vârsta de 13 ani, vâlceanul numărându-se printre cei mai tineri concurenţi.

Concurs destinat practicanţilor sportului minţii şi în Horezu

Revenind de pe îndepărtatele plaiuri indiene, trebuie să spunem că şi judeţul nostru va fi gazda unei întreceri destinate practicanţilor sportului minţii. Astfel, în zilele de 24, 25 şi 26 octombrie, Cetatea Olarilor va fi gazda competiţiei „Horezu Open Cup”, manifestare ajunsă la ediţia cu numărul trei. Concursul este orga­nizat de Asociaţia APPAH HOREZU, în colaborare cu Primăria oraşului, Asociaţia ADH, AJ Şah Vâlcea şi Şah Club Râmnicu Vâlcea. Aceasta se adresează concu­renţilor amatori cu ELO (acesta fiind un coeficient internaţional) mai mic sau egal cu 2100, cu raportare la FIDE. Mai trebuie amintit faptul că turneul la care facem referire se va desfăşura în sala de conferinţe de la Pensiunea OGRE. În afara openului general desfăşurat în sistem elveţian, pe durata a şapte runde, vor mai fi organizate alte două secţiuni în măsura în care numărul de copii şi juniori prezenţi la întrecere va impune acest lucru.