Ruxi Dumitrescu, Căpitanul iconic al lui Panathinaikos, a fost înmormântată acum câteva ore la Govora


La doar 46 de ani inima sa s-a oprit, suferind un infarct chiar sub ochii copilul său de 14 ani

Grecii și românii o plâng deopotrivă. Pentru că Ruxi a îmbrăcat mai întâi tricoul României, iar apoi pe cel al Greciei. 

”Căpitanul iconic al clubului nostru!”

Panathinaikos Atena, clubul pentru care Ruxi Dumitrescu a jucat între 2003 și 2010, a scris pe siteul său fraze măgulitoare la adresa româncei. „Ea a fost căpitanul iconic al echipei nostre feminine. A fost figura emblematică în istoria modernă a clubului, o sportivă care a onorat tot timpul steagul nostru verde”, au scris grecii.

Ruxi Dumitrescu s-a născut la Rm. Vâlcea și a început să joace volei la cel mai înalt nivel la Dacia Mioveni. Cu naționala sub 20 de ani a României, Ruxi a participat la Campionatul Mondial 1994 din Brazilia, deși atunci avea doar 17 ani. După trei ani la Pitești, Ruxandra Dumitrescu s-a transferat în Grecia. Mai întâi la Vrilissia și apoi la Panathinaikos.

Cu Vrilissia a câștigat un campionat și trei cupe, iar apoi cu Panathinaikos 6 campionate, 7 cupe ale Greciei și a jucat o finală în Challenge Cup (2009).

„A fost regină în Grecia”

Cea mai bună jucătoare a Greciei la Jocurile Olimpice de la Atena 2004. În semn de respect, grecii au retras tricoul cu numărul 10 în momentul în care ea a anunțat că nu va mai juca volei. A câștigat medalia de argint la Jocurile Mediteraneene din 2005, în Spania.

Soțul său, vicecampion olimpic, a murit de cancer!

Ruxandra Dumitrescu a fost căsătorită cu Alexandros Nikolaidis, fost practicant de taekwondo. Campion mondial, triplu campion European, Nikolaidis a câștigat pentru Grecia și două medalii la Jocurile Olimpice, ambele de argint. Mai întâi la Atena 2004 și apoi la Beijing 2008. La doar 42 de ani, în 2022, la doi ani după ce i s-a descoperit o formă rară de cancer, Alexandros Nikolaidis a murit. Aveau împreună un fiu, Filip Nikolaidis.

O pierdere incomensurabilă…

Clubul Alpha Volleyball Sibiu, acolo unde Ruxi Dumitrescu pregătea grupe de fetițe, a postat pe rețelele de socializare un mesaj în care își exprimă regretul față de dispariția prematură a Ruxandrei Dumitrescu.

Un anunț pe care nu am fi vrut să îl publicăm niciodată… Antrenoarea clubului nostru, Ruxi Dumitrescu a încetat aseară din viață. Suntem zguduiți de această veste. Este o pierdere incomensurabilă. Ruxi a fost sufletul clubului Alpha Voleyball, respectată și iubită de noi toți. Este o zi trista, in care cuvintele sunt de prisos. Rămâi mereu în inimile noastre … LEGENDELE nu mor niciodată!”, au transmis cei de la Alpha Sibiu.

Federația Română de Volei și-a transmis și ea, pe pagina oficială de Facebook: „Rămas bun, Ruxi Dumitrescu!

Familia, prietenii și apropiații, micuțele voleibaliste de Alpha Volleyball Sibiu, oameni care au cunoscut-o sau nu, au condus-o astăzi pe ultimul drum pe fosta mare internațională Ruxandra Dumitrescu. În localitatea sa natală, la Băile Govora (județul Vâlcea), și cerul a plâns pe toată perioada slujbei religioase. Fata blondă, care a încântat prin jocul ei o lume întreagă, a lăsat în urma sa multă durere, un fiu de 14 ani care va afla peste ani că mama sa a fost regină la fileu.

Ruxi Dumitrescu s-a stins din viață fulgerător, la doar 46 de ani. Inima ei mare a încetat să mai bată duminică seara. Ruxandra a fost înmormântată cu tricourile echipelor la care a evoluat: cel cu numărul 18, de la naționala Greciei, pentru care a jucat la Jocurile Olimpice de la Atena 2004, dar și cel cu numărul 9, de la Panathinaikos Atena.

O să o păstrăm veșnic în sufletele noastre pe Ruxi. Ea va trăi pentru totdeauna în inimile suporterilor, inimile tuturor celor care au cunoscut-o. În acest final de săptămână, la toate jocurile de volei din România, se va ține un minut de reculegere în memoria Ruxandrei Dumitrescu.

Rămas bun, Ruxi! Dumnezeu să-ți așeze sufletul într-un loc luminat! Să-ți fie țărâna ușoară!”

Marian Ursescu
Corespondent