Prin vocea lui Valeriu Zgonea, PSD pare să fi înţeles mesajul diasporei: „Votul prin corespondenţă este extrem de important la alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat din 2016”


Camera-deputatilorPreşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat că săptămâna viitoare va fi convocată o Comisie pentru modificarea Legii alegerii Camerei Deputaţilor şi Senatului care să includă şi votul prin cores­pon­denţă, astfel încât niciun român să nu fie împiedicat în 2016 să aleagă viitorul Parlament. „Votul prin cores­pondenţă este extrem de important la alegerile pentru came­ra Deputaţilor şi pentru Senat, care sunt în 2016. Săptămâna viitoare convocăm comisia pentru modifi­carea legii şi vom discuta acest capi­tol (n.r. al votului prin cores­pon­denţă). Vom găsi soluţia opor­tună în aşa fel încât în cel mai scurt timp românii să aibă o lege de alegere a Camerei Deputaţilor şi Senatului care să includă şi votul prin corespondenţă, care este parte a modelului de vot pe care românii îl au. Vor avea vot prin corespondenţă, vot electronic şi vot direct. Votul prin corespon­denţă nu exclude votul direct la urnă. El face parte din Legea ale­ge­rilor Camerei Deputaţilor şi Senatului. Pentru Legea alegerilor locale, dacă se va dori, vom discuta la momentul oportun dacă este util să avem un vot prin cores­pondenţă. El implică o altă abor­dare. Pentru alegerile prezi­den­ţiale discutăm peste cinci ani. Prioritatea noastră este să facem astfel încât să facem astfel încât niciun român să nu fie împiedicat să voteze viitorul parlament al României”, a afirmat Zgonea în plenul Camerei Deputaţilor.
În şedinţa de plen de ieri, liderul grupului PDL, Tinel Gheorghe, a solicitat dezbaterea propunerii legislative privind exercitarea prin corespondenţă a dreptului de vot de către alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, prin mutarea lui de pe poziţia 121 a ordinii de zi pe poziţia 11. Liderul deputaţilor PDL a subliniat că prin dezbaterea propunerii legislative, printre ai cărui iniţiatori se numără deputatul Eugen Tomac, a dorit să pună „semnul egal între vorbe şi fapte”.  Solicitarea a fost respinsă de plen, iar Zgonea a explicat că „proiectul nu are nicio legătură cu votul prin corespondenţă, acest vot este diferit pentru alegerile parlamen­tare, prezidenţiale sau locale”. La rândul său, liderul grupului PSD, Marian Neacşu, a precizat că pen­tru elaborarea unei „legi funcţio­na­le” este nevoie de o abordare cal­mă. „Am discutat cu cei de la Centrul de Cercetări al Camerei Deputaţilor şi am stabilit ca temă comună, în numele meu, ca lider de grup, să mi se pună la dispoziţie care este practica în această materie în ţările europene, în Statele Unite, în Canada, pentru a putea în cunoştinţă de cauză să ne aplecăm cu multă răbdare şi calm asupra acestui proiect legis­lativ. Dacă am simţit un curent de opinie şi încercăm să ne aşezăm în fruntea lui este o chestiune care în politică este uzitată, dar dacă vrem un proiect legislativ care într-adevăr să fie funcţional şi care să poată să dea posibilitatea cetă­ţe­ni­lor români să se exprime la cele trei tipuri de alegeri, atunci socotesc că demersul în formula pe care vi-l propun este cel corect”, a spus Neacşu. Deputatul Eugen Tomac a precizat că proiectul său este „cel mai bun”, fiind bine documen­tat. „Duminică am aşteptat şase ore la Chişinău pentru a-mi exer­cita dreptul de vot. În urmă cu an am introdus un proiect de lege la care au contribuit, pe parcursul a patru ani, Ministerul de Interne, Ministerul de Externe, AEP şi au fost studiate toate proiectele de lege privind votul prin corespon­denţă care exis­tă în UE. Milioane de români au fost umiliţi duminică. Acest pro­iect de lege este cel mai bun pe ca­re puteam să-l elaborăm vreo­da­tă. Prin votul de astăzi aţi dat o palmă umilitoare milioanelor de români care locuiesc în afara grani­ţelor”, a spus Tomac      (Agerpres)