PRIMUL VERNISAJ la Râmnicu Vâlcea al unei artiste londoneze de origine română


Miercuri, 8 noiembrie 2023, cu începere de la ora 10.30, la sediul Fundației Comunitare Vâlcea se va desfășura vernisajul expoziției intitulată „Londra-Vâlcea mult aduce!…”. aceasta este o ediție specială a evenimentului Community Coffee la Hub.
Expoziția reprezintă rodul colaborării dintre reprezentanții fundației amintite mai sus și artista londoneză de origine română Mariana Gordan. Artista este stabilită în Marea Britanie de 44 de ani (din anul 1979), fiind recunoscută internațional prin operele ei ca pictor, sculptor și scriitor. Mariana aduce în premieră în fața publicului vâlcean opere create la Londra (seria denumită «Vise de libertate») și opera pictate acasă la mama ei, în orașul Băile Olănești.

Despre Mariana Gordan, pe scurt

Mariana Gordan a studiat artele plastice la Arad și arta monumentală la Cluj cu profesorul Pompei Ungureanu. În anul 1979 a ajuns în Marea Britanie, ca refugiat. În anul 1980, a părăsit școala de artă din Durham, spre a se dedica studiului autodidact la National Gallery din Londra. Au urmat călătorii în Italia și SUA, unde a primit prima comandă majoră pentru un portret. Ulterior au urmat comenzi importante, precum realizarea în mozaic a decorului pentru trei stații londoneze de metrou: Oxford Circus, Tottenham Court Road și Finsbury Park Stations. A avut numeroase expoziții în Marea Britanie, Italia, Franța, România. Expoziția „London Spring”, de la Opera Națională din București, din perioada 1-6 februarie 2022, a atras numeroși colecționari de artă.