Poveștile neștiute ale vieții lui Ion Cîlea


Președintele CJ Vâlcea s-a năs­cut în 9 iulie 1944, în oraşul Oc­nele Mari, dintr-o familie de oameni simpli, tatăl, Gheorghe, fiind electrician de mină iar mama, Zinca, o simplă casnică. Despre originile sale, Ion Cîlea declara, la o întâlnire electorală din 2008, la Câineni: „Mama mea a fost o femeie simplă, muncitoare care iu­bea într-atât pământul încât a cerut să fie îngropată cu sapa lângă dumneaei în coșciug!”. Dragostea de pământ a mamei l-a marcat într-atât încât agricultura a devenit țelul vieții sale. După terminarea liceului „Nicolae Bălescu, în 1958, a absol­vit Facultatea de Agricultură. În anul 1967, a devenit inginer șef la CAP Stoiceni, comuna Nicolae Bălcescu. În 1971, era deja director al unității respective. Șase ani mai târziu, ajunge la conducerea Oficiului Ju­dețean de Cadastru și Organizarea Teritoriului. Din punct de vedere politic, după apartenența sa la UTC și PCR, a devenit membru PSD din 1992, fiind ulterior vicepreședinte al Organizației Județene PSD Vâl­cea, președinte executiv al Orga­ni­zației Județene PSD Vâlcea până în aprilie 2004, președinte interimar al Organizației Județene PSD Vâlcea din martie 2004 până în aprilie 2005, președinte al Organizației Județene PSD Vâlcea din aprilie 2005, membru al Consiliului Națio­nal al PSD, membru al Comitetului Executiv National al PSD. A fost decorat de preşedintele Ion Iliescu cu Ordinul Naţional “Pentru Merit” în gradul de cavaler, pentru compe­tenţa şi spiritul de iniţiativă în dez­vol­­tarea agriculturii româneşti. A de­venit preşedinte al Consiliului Jude­ţean Vâlcea din iunie 2008. (Ion Cîlea a obținut funcția de președinte al CJ Vâlcea, cu 50.014 voturi (29,2%). Pe locurile următoare au fost candidatul PD-L Dorel Jurcan, cu 48.969 voturi (28,6%) și candi­da­tul PNL Emilian Frâncu, cu 47.565 voturi (27,8%)), după ce, în prea­labil fusese vicepreședinte al CJ Vâlcea între 2004 – iulie 2005 (de­mis pe motiv de incompatibili­tate) și subprefect al judeţul Vâlcea până în aprilie 2004. A mai ocupat funcția de Director general al Di­recţiei Generale pentru Agricultură şi Industrie Alimentară Vâlcea, Di­rector al SC Oltchim SA Râmnicu Vâlcea – Fabrica de Conserve Râu­reni dar și Director general al În­treprinderii de Execuţie şi Exploa­ta­re a Lucrărilor de Îmbunătăţiri Fun­ciare Vâlcea.

Neapreciat pe măsură în PSD

vladoiu_iliescuÎn ciuda faptului că a fost un soldat credincios și devotat, un fanatic al muncii de teren și a scos mai mereu rezultate remarcabile în toate bătăliile sale electorale, Cîlea nu s-a bucurat nici pe departe de aprecierea meritată la nivel central. Chiar dacă își surclasa în notorie­ta­te și popularitate adversarii, îi umi­lea prin efortul incredibil pe care-l de­punea pentru fiecare vot, agro­no­mul era mereu trecut cu vederea la împărțirea ciolanului. „Un avion care zboară prea jos” a fost modul arogant prin care Adrian Năstase își caracteriza subalternul vâlcean la începutul ascensiunii politice al lui Ion Cîlea. Sub semnul acestui start, Cîlea s-a încăpățânat să rămână umil în fața centrului, nejucând niciodată suficient de tare pe cartea zecilor de voturi pe care PSD-ul le avea asigurate mulțumită lui. Nici măcar o singură dată în aproape un deceniu de cârmuire a social-demo­craților vâlceni, liderul pesedist n-a trimis vreun ministru din județul nos­tru spre capitală. Faptul că sta­rea de sănătate gravă nu l-a împie­dicat să-i facă o campanie vigu­roa­să lui Ponta n-a contat pentru cen­tru care nici măcar un mesaj de con­doleanțe n-a fost în stare să urce pe pagina de Internet a PSD-ului.

Sfârșit similar cu Dumitru Bușe

OLYMPUS DIGITAL CAMERAChiar dacă în ultimele sale luni de viață, s-a plâns de un tratament prea puțin prietenos din partea fostului șef conservator de la CJ, care-l cam ținea din scurt, Ion Cîlea și Dumitru Bușe au fost doborâți de aceeași boală nemiloasă. Nici unul dintre ei nu a renunțat la luptă, nici unul dintre ei nu s-a retras din funcție, ambii au dispărut după lupte electorale duse cu ultimele resurse.

USL-ul, mai mult povară decât bucurie

CILEA_BUICAN_USLAlianța cu liberalii dictată de la centru a fost un veritabil calvar pentru Ion Cîlea iar contrele cu galbenii nu i-au ușurat în nici un caz ultimele luni din viață. Chiar dacă a fost locomotiva care i-a dus la destinație pe majoritatea primarilor peneliști la alegerile din 2012 sub stindardul uselist, predând practic dominația roșie din mână, Cîlea n-a avut parte de recunoștința foștilor aliați. Relația crâncenă avută cu conducerea liberală s-a văzut și în ultimele ședințe, unde PNL-ul n-a arătat strop de compasiune față de starea veteranului social-democrat continuându-și până la capăt războiul de uzură.