Omagiu lui NICOLAE BĂLCESCU – 170 de ani de la trecerea în eternitate


Pe data de 29 noiembrie 2022, în semn de apreciere pentru una dintre cele mai importante personalități ale Revoluției de la 1848, Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu”, instituție de cultură finanțată de Consiliul Județean Vâlcea, va organiza o serie de evenimente culturale dedicate împlinirii a 170 de ani de la trecerea în eternitate a marelui istoric și patriot Nicolae Bălcescu.
Începând cu ora 12.00, în centrul localității care-i poartă numele, lângă statuia tânărului revoluționar, se va oficia mai întâi slujba de parastas, urmată de depunerea unor coroane de flori și ceremonia de omagiere.
La eveniment vor participa reprezentanții autorităților județene și locale, precum și ai următoarelor instituții partenere: Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Vâlcea, Direcția Județeană pentru Cultură Vâlcea, Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea, Asociația Seniorilor din Educație, Știință și Cultură, Forumul Cultural al Râmnicului, Primăria comunei Nicolae Bălcescu.
Prin aceste manifestări culturale Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu” dorește să păstreze „vie și lucrătoare” amintirea tânărului revoluționar care a murit singur, departe de patria sa, la Palermo, într-o cameră a hotelului „Alla Trinacria”, la hristica vârstă de numai 33 de ani. Deși a murit cu trupul, Nicolae Bălcescu rămâne viu în memoria românilor prin scrierile și faptele sale, amintindu-ne că „Istoria este cea dintâi carte a unei nații. Într-însa ea își vede trecutul, prezentul și viitorul. O națiune fără istorie este un popor încă barbar și vai de acel popor care și-a pierdut religia suvenirurilor”.
• Muzeograf Valentin HĂNULESCU