O NOUĂ METODĂ DE FRAUDĂ circulă pe OLX. Ce poți face dacă ți-au fost luați banii?


Polițiștii vâlceni au atras atenția cu privire la apariția unei metode de înșelăciune prin care infractorii reușesc să ajungă la bunurile cetățenilor, indiferent că sunt cumpărători sau vânzători. O metodă tot mai des întâlnită în mediul online este phishing-ul pentru vânzătorii de pe OLX.
Mai înainte de toate trebuie să știți că phishing-ul reprezintă culegerea de date personale pe cale online. În cazul de față sunt vizate persoanele care au postat anunțuri pe OLX în vederea vânzării unor obiecte

Care este modul de operare?

Atacatorii contactează un utilizator care a publicat un anunț de vânzare a unui produs pe OLX, se declară interesați și, la scurt timp, cu un anumit pretext, cer să mute conversația pe un alt canal de comunicare, de regulă pe Whatsapp. Apoi susțin că au efectuat plata. Pentru ca vânzătorul să intre în posesia plății i se trimite un link pe care trebuie să-l acceseze și să introducă datele card-ului. Aceasta este o capcană pentru că atacatorii, după ce primesc datele card-ului, sistează orice conversație cu victimele și retrag bani din contul lor.

Cum puteți să vă dați seama că link-ul este fals?

„Deși pagina web la care ne direcționează link-ul folosește identitatea vizuală a brandului OLX, în realitate, dacă analizăm denumirea domeniului din link putem observa că nu ne mai aflăm pe pagina oficială. Link-ul corect arată așa https://www.olx.ro/, în timp ce link-ul spre site-ul capcană arată așa https://olx.ro.payment-me.online/, au anunțat polițiștii vâlceni prin intermediul unui comunicat de presă.

Ce puteți face?

În cazul în care ați căzut într-o astfel de capcană, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să contactați banca pentru a bloca card-ul și eventualele tranzacții ilicite din cont. Ulterior, dacă ați suferit pagube materiale, depuneți o plângere la cea mai apropiată secție de poliție, pentru a deschide o investigație în acest sens.

Ce trebuie să rețineți?

• pe OLX nu se fac plăți online pentru produsele vândute sau cumpărate;
• singura situație în care OLX cere introducerea datelor card-ului este cel în care se cumpără serviciile OLX de publicare sau promovare a anunțurilor;
• nu accepta să muți discuțiile pe Whatsapp sau pe altă rețea de comunicare. Păstrează discuțiile pe chat-ul OLX, astfel vei putea fi ajutat în caz de fraudă;
• nu-ți introduce datele card-ului online. Atunci când vinzi produse prin OLX poți să primești banii doar prin firma de curierat, după ce cumpărătorul a intrat în posesia produsului.
Sursă foto și text: IPJ Vâlcea