Medalii de aur și mențiuni la Olimpiada Națională de Matematică


Câștigători vâlceni printre elevii participanți la Olimpiada Națională de Matematică, cea de-a 69-a ediție, desfășurată la Satu Mare. Au fost obținute două medalii de aur și mențiuni MEN la clasa a VI-a prin elevii Petre Luca Bulubașa de la Școala Gimnazială Nr. 4, pregătit de prof. Ivancu Mihail și David Silviu Ionuț de la Colegiul Național de Informatică „Matei Basarab” Rm. Vâlcea, pregătit de prof. Badea Cătălin, o medalie de argint, Fanurie Dorobanțu , cls. a V-a, de la Școala Gimnazială „Take Ionescu”, pregătit de prof. Smărăndoiu Ștefan și trei medalii de bronz, Alexandra Rădulescu, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială „Take Ionescu”, prof. Smărăndoiu Ștefan, Mihai Oprea – clasa a IX-a și Mihai Barbu – clasa a XI de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân0ö, elevi ai profesorilor Pană Cătălin și Pozinărea Simona.
Anul acesta, cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918, România va fi gazdă pentru a patra oară a Olimpiadei Internaționale de Matematică. Concursul se va desfășura în perioada 3-14 iulie la Cluj Napoca, demers inițiat de către Societatea de Științe Matematice din România împreună cu Ministerul Educației Naționale si în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj.
Olimpiada Internațională de Matematică a fost lansată de România în anul 1959, la inițiativa profesorului Tiberiu Roman, secretar general al Societății de Științe Matematice. Primele două ediții s-au desfășurat la Brașov și Sinaia, reunind exclusiv țări din fostul bloc comunist. În anul 1969, a participat și prima țară occidentală, iar după 1970 mai multe state vestice au participat la Olimpiada Internațională de Matematică. România deține recordul de organizări: în 1969, 1979 și 1999 și o prezență neîntreruptă în toată această perioadă.
Datele prezentate ne-au fost furnizate de către Adina Dobrete, inspector managementul școlar IȘJ Vâlcea.