La sfârșit de septembrie, POLIȚIȘTII S-AU ÎNTÂLNIT CU ELEVII din școlile horezene


În data de 27 septembrie 2023, polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea au desfășurat activități informative-preventive în trei unități de învățământ din orașul Horezu. Astfel, peste 200 de elevi și cadre didactice au luat parte la activitățile organizate de polițiști. Obiectivul vizat prin desfășurarea activităților cu caracter preventive a fost reprezentat de prevenirea implicării elevilor în săvârșirea de infracțiuni comise cu violență în mediul școlar și conștientizarea regimului juridic al răspunderii penale aplicabile minorului.
„Polițiștii le-au recomandat elevilor să adopte o atitudine pozitivă, non-conflictuală, explicându-le, într-un limbaj adecvat segmentului lor de vârstă, că este important să ia atitudine și să spună STOP Violenței! Siguranța copiilor este răspunderea noastră, a tuturor, părinți, cadre didactice și instituții abilitate să prevină delincvența juvenilă, iar Inspectoratul de Poliție Județean Vâlcea a readus în atenție câteva sfaturi utile pentru creșterea siguranței tinerilor”, ne-au anunțat polițiștii vâlceni implicați în această acțiune.

Sfaturile polițiștilor pentru elevi

• fiți atenți atunci când vă alegeți prietenii! Evitați prietenia persoanelor violente, sau conflictuale!
• nu vă lăsați influențați de ceilalți! Analizați singuri riscurile la care vă expuneți pe baza educației primite și a propriei experiențe!
• dacă vreun coleg sau prieten vă roagă să faceți ceva cu care voi nu sunteți de acord, refuzați categoric, indiferent de promisiunile sau amenințările primite;
• spuneți-le prietenilor voștri să nu răspundă cu violență la provocările altor grupuri și atrageți-le atenția asupra consecințelor comiterii de fapte antisociale!
• dacă sunteți jigniți sau victime ale comportamentului violent al unor colegi sau al persoanelor din anturaj, anunțați profesorii, părinții și poliția, pentru a fi ajutați;
• fiți prudenți în relațiile cu persoanele nou cunoscute pentru a nu fi manipulați să comiteți infracțiuni sau să deveniți victima acestora!

Sfaturile polițiștilor pentru cadrele didactice

• identificați elevii cu potențial violent! Implicați-i în activitățile școlare sau de timp liber și încercați să le descoperiți interesele și aptitudinile!
• introduceți, în sesiunile de dezbateri cu elevii, teme relevante pe această problematică!
• derulați programe și activități extra curriculare în unitățile de învățământ: concursuri tematice, prezentări interactive a unor teme legate de violența școlară!
„În cadrul activităților, polițiștii au desfășurat și o sesiune de informare a persoanelor despre cauzele consumului de droguri, despre consecințele negative pe care acestea le au asupra organismului, precum și despre consecințele juridice ce decurg din săvârșirea de astfel de infracțiuni. Polițiștii le-au transmis participanților la discuții, în special adolescenților, instituțiile cărora le pot solicita ajutorul în situația în care devin victimele unor astfel de infracțiuni. Sfaturi și recomandări ale polițiștilor privind prevenirea și combaterea consumului de substanțe interzise: • gândește-te de două ori înainte să accepți diferite propuneri cu privire la droguri!; • dacă ai un prieten consumator de droguri nu îl ocoli și îndrumă-l să ceară sprijin familiei, medicului sau altor persoane care îl pot ajuta!”, ne-au mai transmis polițiștii vâlceni.
În context mai este de amintit faptul că activitățile polițiștilor de prevenire și combatere a faptelor antisociale îndreptate împotriva minorilor vor continua pe tot parcursul anului școlar.