IRINEU CERE BANI pentru bisericile afectate de cutremurele din Gorj. S-a deschis un cont în care vâlcenii pot depune bani


Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a efectuat o vizită în judeţul Gorj la bisericile avariate în urma cutremurelor din ultimele zile, informează Mitropolia Olteniei printr-un comunicat oficial de presă.
„Până în momentul de faţă, 25 de biserici din judeţul Gorj au fost afectate de cele două cutremure cu o magnitudine de peste 5 grade pe scara Richter şi cele peste 800 de replici din ultimele zile. În timpul vizitei, Mitropolitul Olteniei a încurajat preoţii slujitori şi comunităţile acestora şi i-a încredinţat de sprijinul în viitorul proces îndelungat de reconstrucție, reabilitare şi restaurare a bisericilor şi a anexelor acestora, unele dintre ele fiind monumente istorice categoriile A şi B. S-au constatat distrugeri la: structura de rezistență, turle, arcade, catapeteasmă, pictură, clopotniţă şi alte anexe. Părintele Mitropolit Irineu a mers și la mănăstirea Tismana, ctitorie a Sfântului Cuvios Nicodim (secolul al XIV-lea), monument istoric de categoria A. Au fost evaluate numeroase părţi afectate ale celui mai vechi aşezământ monahal din Ţara Românească: structura de rezistenţă, catapeteasma, arcadele, altarul, clopotniţa, muzeul şi alte clădiri adiacente. Pictura care datează din secolele al XVI-lea şi al XVIII-lea, recent restaurată, a fost semnificativ afectată în anumite locuri din biserica şi din muzeul mănăstirii”, se arată în comunicatul Mitropoliei Olteniei.

Contul în care (și) vâlcenii pot depune bani

„Gravitatea distrugerilor a cauzat restricționarea accesului în biserici de către autorități, preoţii şi credincioșii rămânând fără un loc de slujire şi comuniune. Din aceste considerente, Arhiepiscopia Craiovei a început o campanie de susţinere a bisericilor şi a comunităţilor acestora din judeţul Gorj. La inițiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, în şedinţa de lucru a Permanenţei Eparhiale a fost aprobată organizarea unei colecte de bani pentru reabilitarea locaşurilor de cult din judeţul Gorj afectate de recentele cutremure. Procesul de restaurare şi reabilitare va fi unul costisitor şi de lungă durată. El depinde de ajutorul fiecăruia dintre cei ce doresc să ajute. Arhiepiscopia Craiovei va veni concret în sprijinul parohiilor gorjene afectate de cutremur, îndemnând de asemenea pe cei ce doresc să contribuie la acest necesar și important act de restaurare să doneze în următorul cont bancar: RO85RNCB0134041570380002”, se mai arată în același comunicat.
• Material realizat cu sprijinul Mitropoliei Olteniei