Între 6-7 octombrie,
Muzeul Satului Vâlcean, SCENA UNEI NOI CIOCNIRI DACO-ROMANE


Proiectul educațional de reconstituire istorică: „Înfruntarea Lupilor. Daci și romani la porțile trecătorii”
Conform unu comunicat oficial de presă, Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoţeanu” Vâlcea, Asociația Culturală „Veteres Milites” Sibiu și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, cu sprijinul și implicarea Consiliului Județean Vâlcea și a Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea, organizează, în perioada 6-7 octombrie 2022 (joi și vineri), evenimentul „Înfruntarea Lupilor. Daci și romani la porțile trecătorii”:
„Prin acest eveniment ne dorim să readucem în atenția publicului vâlcean unul dintre cele mai importante momente din istoria spațiului românesc, anume, cucerirea Daciei de către armata romană condusă de Traian. Activitățile din cadrul evenimentului vor fi derulate de trupa de reenactment Veteres Milites din Sibiu, formată din studenți și absolvenți ai Departamentului de Istorie și Patrimoniu din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu. Până în prezent, asociația a participat la o multitudine de evenimente naționale şi internaţionale: Festivalul Roman Apulum (2019, 2021, 2022), Deschiderea Muzeului Regiunii Porților de Fier (2020), Römer-und Germanentage (2019, Germania), Römerstadt Carnuntum (Austria, 2021, 2022).
În cadrul evenimentului participanții vor asista la prezentarea echipamentelor militare utilizate de către luptătorii romani și daci, vor putea vedea tehnici de prelucrare și confecționare a obiectelor antice și vor lua parte la reconstituirea unor scene de luptă între războinicii daci și romani. Demonstrațiile militare vor fi continuate cu introducerea în viața de zi cu zi a dacilor și romanilor, pornind de la descoperirile arheologice care s-au făcut în spațiul județului Vâlcea și nu numai. Întregul eveniment va fi încadrat în repere științifice și documentare bine stabilite, fiind, în același timp, dinamic și accesibil tuturor categoriilor de vârstă. Componenta științifică a evenimentului va fi asigurată de domnul dr. Silviu I. Purece, cadru didactic de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, arheolog expert specializat în domeniul istoriei antice”.